Johan Holmsäter: - Det finns alltid potential !

Allmänt / Permalink / 0
Hej alla underbara! :)

Jag tänkte hinna med ett blogginlägg till innan jag lämnar ifrån mig datorn. Ska få hjälp att överföra till en ny dator då denna bara hänger sig och är långsam. Längtar efter en ny.

Jag har varit gympaledare i ca 20 år av mitt liv. Även jobbat som spinningledare ungefär lika länge, men slutade som ledare i december förra året. Jag är utbildad gympaledare via Korpen, men har gått mycket på Friskis & Svettis för att få inspiration till mina egna pass. Deras nyårsgympa har varit en tradition att gå på, så roligt.

När jag hade mitt företag och jobbade med hälsa så ledde jag som mest 18 spinning- och gympa pass i veckan, då var jag vältränad. 
Var så roligt att leda på olika företag och föreningar mm.

Mitt gympapass kallade jag för medel-puls och i passet hade jag tre låtar där vi jobbade med gummiband, var mycket populärt. På somrarna ledde jag utegympa och det var en härlig känsla att ha nästan hundra personer omkring sig på gräsmattan. Jag hade alltid kondition först en halvtimme och sedan styrka en halvtimme. Körde tufft, inget lugnt pass, och fick mina fans som gillade mig.

Området som jag bott i sedan 22 år tillbaka består av åtta villor och när jag var aktiv gympaledare var tre av mina grannar gympaledare på Friskis. Jag fick en stor inblick i föreningen och åkte med mina grannar på många pass.

När mina barn var små fick dom följa med och sitta på en bänk och titta på. Det har nog delvis gjort att jag idag har tre vuxna barn som tränar och är mycket aktiva. Dom är uppvuxna med att se sin mamma aktiv och träna.

Det rådet vill jag ge till alla föräldrar! Låt inte träningen utebli för att du har små barn. Dom tar efter dig. Sitter du i soffan och äter chips och inte är aktiv så får du barn som blir så. Var en bra förebild för dina barn! Jag har tänkt när jag har haft mina spinningpass, att pensionärerna har bättre kondition än 20-åringarna i snitt. Det är skrämmande. Pensionärer idag har mycket bra kondition.

För mig kändes det därför naturligt att fråga Johan Holmsäter om han ville vara gäst i min blogg och han sa ja till min glädje. Han är en liten guru för mig kan man säga. 

Johan Holmsäter är grundare av Friskis & Svettis, som idag är Sveriges största idrottsförening. Hans tanke var att skapa en brygga mellan friskvård och sjukvård där människor av egen kraft skulle nå ökat välbefinnande och bättre hälsa. Idag är han entreprenör med fokus på företagshälsovård, rehab och friskvård. Han har varit krönikör i Dagens Industri och tidningen Chef och har skrivit flera böcker.

Han drog igång verksamheten 1978 och han tycker att det var fantastiskt att vara med och bygga upp föreningen. Jag tycker att han kan vara jätte stolt över det han har presterat.

Johan Holmsäter låg i många år i juridisk tvist med Friskis & Svettis, men partnerna har förlikats och Johan deltar flera gånger i veckan på deras lunchgympa. Han lämnade F & S 1985. Om ni undrar om namnet så var ”Friskis” förebyggande friskvård, ”Svettis” var själva gympan och ”&” var bryggan som löpte däremellan.

Johan Holmsäter är född 27 oktober 1947. Under 10 år av sin uppväxt bodde han omväxlande med den ena av sina föräldrar och periodvis på barnhem och institutioner.

- Har man en ryggsäck med sig så påverkar det senare skeenden i livet, säger Johan när vi pratar om det.

För att få lite färsk info så tog jag kontakt med Janna Schibbye som är kommunikationschef på Friskis & Svettis. Jag ville bl a få veta hur många medlemmar föreningen har idag.

- I dagsläget har vi 538 911 medlemmar och har en bra relation till vår grundare Johan Holmsäter. Vårt mål är att få så många som möjligt att träna och uppleva rörelseglädje. Vi jobbar hela tiden aktivt med att utveckla vårt träningserbjudande för att kunna vara Sveriges största idrottsförening även i framtiden! berättar Janna.

Johan berättar att han har tre barn och bor i Mariefred och han tycker det var roligt att få vara sommarpratare detta år. Ni kanske lyssnade på hans program den 25 juli.

- Vad var svårast i utvecklande av Friskis & Svettis? frågar jag.

- Oj! Det går inte att svara på. Så länge entusiasmen finns tillsammans med engagemanget i rätt organisation så går det mesta att lyckas, svarar Johan.

- Varför låg du i tvist i många år med Friskis & Svettis?

- De stal min upphovsrätt och hedrade inte sitt avtal, men det nu passé.

- Varför blev du tvungen att lämna Friskis 1985?

- Makthungriga människor ville se en organisation som plattform för dem själva och vågade inte se utmaningarna i vitögat. De värnade ett alternativ som inte var skapt och kunde säkra utveckling. Finns massor att säga, svarar Johan.

- Vilka pass tyckte du var roligast att leda på F & S? undrar jag nyfiket.

- Jag gillade intensivpass med mycket varierad musik, allt från afrikansk, svensk, klassisk, jazz, grekisk till arabisk etc.

- Vad har du för relation till alkohol?

- Jag tar då och då ett glas vin eller en öl eller två.

- Vad är meningen med livet för dig? frågar jag vidare.

- Att se min nära omgivning växa och utvecklas utan egenvinning för egen del samt att få vara engagerad i meningsfulla aktiviteter, som stimulerar min nyfikenhet och som jag känner glädje av.

- Har du nått din fulla potential?

- Det kommer ingen av oss att nå –det finns alltid potential!

- I Ledarskapspodden tar ni upp hälsa på arbetsplatsen. Vilka 3 åtgärder tycker du borde göras på alla arbetsplatser för friskare personal?

- Ett hälsoorienerat ledarskap! En hållbarhets- och hälsopolicy som byggts underifrån och upp och inte tvärtom. Samt en ekonomisk avsättning som säkerställer policyn.

- Tips för att leva livet fullt ut?

- Hälsa är att i sann mening, nyfikenhet och glädje, vara uppfylld av sina livsuppgifter, med andra ord Keep Going –For ever! 

- Ångrar du något i ditt liv?

- Mina studieår… ???

- Är du rädd för döden? Tror du på gud? undrar jag.

- Nej, jag är inte rädd för döden. Jag är existentiellt innerlig, kanske andlig, inte bara som alla andra sinnlig dvs ytlig.

- Din favoriträtt och dryck?

- Mat är ett njutningsmedel, ett umgängesmedel och stärkande medel. Inte ett bantningsmedel mm. Det hänger på sammanhang, svarar Johan.

Vi pratar lite om böckerna som han håller på att slutföra, är flera olika. Dom är manusklara och skall formges. Jag tackar Johan för hans medverkan i min blogg och önskar honom lycka till med sitt företag Liv & Lust.

Till detta blogginlägg känns det självklart att avsluta med Edward Stanley´s välkända citat:

” DE SOM TROR ATT DE INTE HAR TID MED FYSISK AKTIVITET, MÅSTE FÖRR ELLER SENARE AVSÄTTA TID FÖR SJUKDOM! ”

Sköt om er mina vänner!

Många kramar från er Sara. :)
Till top