Advent och hundmässa!

Allmänt / Permalink / 0
Hej mina fina vänner!

Idag när jag skriver är det 4 december och andra advent. När jag tittar ut från mitt fönster ser jag många fina ljusstakar i fönstren och julbelysning i träd och på husen. Så vackert! Personligen tycker jag att Lucia är en speciell högtid. Den betyder nog mer för mig än julen. Men nu är mina tre barn vuxna och utflugna så det mysiga att titta på Luciamorgon på tv och äta nybakade lussebullar och pepparkakor finns tyvärr inte kvar i mitt liv och det saknar jag. Har ingen hemma som äter på pepparkaksdegen och jag vill inte köpa en deg för att provsmaka själv så det blir ingen. Men visst är Lucia en magisk högtid!

Jag kommer denna lucia att få njuta morgonen med mina två hundar men pepparkaka hoppar jag över. Kanske en i smyg då. Inte bra att sukta hundarna då pepparkaka inte är så bra för dom. Hundar bör inte äta kryddor, det kan starta en onödig magkatarr p gr av att magsyran förändras. Det är mycket kryddor i pepparkakor. En smakbit går bra. Julen är årets förgiftningshögtid för våra fyrbenta familjemedlemmar. Så ha extra koll på din hund under julen och ge dom en trygg jul!

Andra advent idag ja… Visste du att från början var Advent en fasteperiod före jul, numera är det en förberedelseperiod inför julfirandet då vi plockar fram adventsljusstakar och adventsstjärnor. Ordet advent kommer från latinets adventus som betyder ”ankomst” och det man menar är förstås Jesus ankomst. Tiden fram till julafton räknas ned på olika sätt beroende på tradition. En populär nedräkning bland barn är adventskalender.

De adventsljusstakar vi har i våra fönster har inte någon koppling till bibeln. De kommer i stället av en gammal tradition, då folk tände ljus i fönstren på juldagens morgon. Det gjorde man för att lysa upp vägen för dem som gick eller åkte till julottan.

December månad brukar vara en lugn månad för mig. Jag har alltid sett till att julklapparna är inslagna och klara, att julkorten är skrivna för att skicka iväg sen och kalender och planering för nästa år är klar. Jag vill inte att december ska vara en stressig månad utan en lugn månad och då måste man planera för att den ska bli så.

Jag brukar varje år i början av december gå på Hundmässa och det är den roligaste mässan på hela året tycker jag. Detta år har jag varit på många olika mässor… Veganmässa, Allt för Hälsan mässan, Fitnessmässa, Eget företag mässa mm, men inget slår Hundmässan! Jag älskar hundar och mår så bra i deras närvaro. Finns så mycket att se och köpa på mässan.

I år kom jag hem med en ny stor bädd till mina hundar, en vetbed, massor hundben och tankeleksaker för inomhus. Många provsmakningspåsar också som man får. Och en härlig dag!

Varje år har Stockholms Hundmässa ett särskilt tema och i år var det kärlekens tecken som genomsyrade och i rampljuset fanns en riktig romantiker -dalmatinern. I filmens värld finns det två kända kärlekspar. Det är lady och Lufsen samt Pongo och Perdita med sina 101 dalmatinervalpar. Hundmässan valde att ha dalmatinern som ”maskotras”.

Jag har haft två fantastisk kunniga hundpersoner som gäst i min blogg och båda var på mässan. Nämligen Eva Bodfäldt och Anders Hallgren. Var så roligt att träffa dom! Jag tror alla som har en hund vet vilka dom är. Irene Westerholm var också där och pratade.

På scenen ”Café Hundsnack” presenterade programledare Henrik Olsson de olika gästerna och bl a Eva Bodfält som pratade om ”första tiden med din valp”. Du har inte väl inte missat att lyssna på hundpodden ”Vår bästa vän” med Eva, Maria och Gurgin. Dom fanns också på plats och sände live.

Det fanns en kärleksmonter på hundmässa som några par gifte sig i. Härligt! Grattis säger jag! Temat kärlek är först och främst valt med tanke på den villkorslösa kärlek våra hundar ger oss. De som arrangerade mässan ville också lyfta fram kärlekens kraft i en värld som ibland kan kännas skrämmande med krig etc. Den självklara temafärgen var rött i år och det passar bra till jul.

För mig är ett hem inget hem utan en hund. Och för min del är det Flatcoated retriever som är min favoritras och som passar bäst till min personlighet. Men egentligen tycker jag att bara det finns något djur så är det mysigare i ett hem. Det kan vara en katt också. Ett djur ger enorm värme och kärlek till ett hem.

Sköt om er nu mina vänner tills vi hörs nästa gång!
Kramar från er SARA.

Till top