Leo: - Vi fyller Globen över 6 gånger på ett år!

Allmänt / Permalink / 0
Hej alla fantastiska vänner!

Snart är det jul & nyår och då hoppas jag att ni tänker på att äta mycket vegetarisk mat. I Stockholm har jag en absolut favorit restaurang som serverar vegansk buffé och den heter HERMANS! Har ni inte varit där så gå dit! Du åker till Slussen och går en liten bit därifrån.

Hermans har en fantastisk utsikt över Stockholm då den ligger på höjden. På sommaren är det helt underbart att sitta utomhus, men det är lika mysigt där alla årstider och maten är alltid supergod! Deras nybakade bröd och morotskakan pratar många om, likaså buffén. Jag har tagit med vänner dit som är köttätare och efter ett besök på Hermans har de blivit vegetarianer.

Hermans startades av Herman Ottosson 1992 och restaurangen på fjällgatan hette ursprungligen Hermans höjdare. Hermans vegetariska krog imperium bestod som mest av sju restauranger runt om i Stockholm men Herman själv valde att sälja alla enheter förutom den på fjällgatan.

2005 började Leo att praktisera hos Herman och efter att ha sommarjobbat som kock över en sommar blev Leo erbjuden att arrendera restaurangen. Leo med sin fru Omer arrenderade restaurangen i från 2006-2008 och driver den sedan 2008 i egen regi. Hermans blev förra året en vegansk restaurang och även krav certifierade.

I slutet av detta blogginlägg får ni lite rabatter och erbjudanden från Hermans restaurang, men nu vill jag presentera Leo, ägaren himself! :)

- Du är rest.chef på Hermans restaurang. Berätta om din roll och vad du gör? Jobbat länge på Hermans? Undrar jag.

- Jag tillsammans med min livspartner och kompanjon Omer Oren, är ytterst ansvariga för driften av restaurangen. Vi försöker tillsammans förverkliga en vision vi har av Hermans vilket är att servera planet vänlig mat i en schysst avslappnad grön oas på söder. Vi har arbetat med Hermans i tio år och det är vår förlängda familj skulle man lätt kunna påstå. Min roll är att se till så att restaurangen fungerar operativt med driften och inköp med extra fokus på köket. Jag och Omer arbetar väldigt nära varandra så vi delar ansvar för bokföring, planering, personalmöten, menyplanering mm.

- Hur lever du privat? Tränar du? Har du något djur? undrar jag.

- Jag har tre små barn tillsammans med Omer som vi försöker att umgås med så mycket som möjligt. Vi hade en katt i 16 år som gick bort i våras. Jag tränar innebandy och swimrun regelbundet och försöker springa Stockholm marathon varje år som tradition. I år blev det 15:e målgången men varje år blir det värre att ta sig i mål då jag har problem med knäna.

- Vad är Hälsa för dig? frågar jag.

- Kunna känna sig tillfreds med sig själv och sin omgivning och det bästa jag vet är att ha målsättningar och lyckas uppfylla dem. Ibland går det inte att nå målen men mödan att försöka nå målet räcker ofta. Huvudsaken är att jag har ansträngt mig. Just nu känns det som om jag arbetar på tok för mycket.

- Vilka olika typer av vegetarianer finns det? Vilken är du? frågar jag vidare.

Leo svarar:

Vegetarian: äter animaliska mjölkprodukter men inget animaliskt kött.
Lakto ovo vegetarian: som ovan men äter även ägg.
Pescatarian: som ovan men äter även fisk och skaldjur.
Vegan: äter enbart vegetabiliska livsmedel.
Flexitarian: äter huvudsakligen vegetabiliskt men kan tillföra kött emellanåt till sin kost.

Vidare berättar Leo……….

- Jag önskar jag hade bättre själv disciplin och undvek alla animaliska livsmedel jämt, men ibland händer det att jag äter fisk och skaldjur. Kött från djur slutade jag med 1995. Jag äter huvudsakligen veganskt men är inte 100% ortodox....ännu.

- Varför har du valt att vara det?

- Jag mår bäst av att äta nyttig vegansk mat och med det menar jag råvaror som har blivit så lite förädlade som möjligt och helst ekologiska. Då känns det som om kroppen får raket bränsle och jag orkar hålla igång mycket längre än de flesta jag känner.

- Hur blir man vegetarian?

- Man blir nog det genom att införskaffa sig kunskap och insikt i hur maten man äter faktiskt framställs. För mig blev det till exempel väldigt påtagligt när jag i min ungdom som volontär fick testa att jobba på en broiler farm. Det gjorde att jag genast valde att sluta äta kyckling. Man måste nog bli en mer empatisk människa med och faktisk bry sig mer.

- Hur fungerar det med protein, kalcium och järn?

- Äter man en allsidig vegetabilisk kost med tillräckligt kalorier så får man inte problem med näringsintag. Protein är enormt överskattat. Vi behöver bara 0,9g per kilo kroppsvikt och dag. Jag har aldrig varit orolig för näringsbrist då jag har förmånen att äta en stor buffé varje dag. Bra tips på vad man ska tänka på vid en övergång till vegetabilisk kost finner du här:
http://www.vegoliv.se/veganism/kostrad-for-veganer/

- Om man vill gå ner i vikt, vad ska man äta då? Bästa vegetariska maten för viktnedgång? Vad har den maten för effekt på kroppen?

- Man ska hålla sig till vegansk kost och så lite förädlad som möjligt. Helst mycket råkost, groddar och gröna smoothies med lite fruktsocker. Genom att äta råkost får man i sig mycket fibrer som är mättande och man får i sig mycket mer näring än normalt vilket ger välmående.

- Hur kan jag motivera en köttätare att bli vegetarian? frågar jag.

- Koppla nervbanorna mellan hjärnan och handen som håller gaffeln och tänk efter innan du gör ett kostintag och fundera på om du verkligen vill bidra till att gynna en fruktansvärd industri, som går att likna vid slaveriet av människor som också ansågs ok för mindre än 170 år sedan. Idag finns det mycket mera gastronomiska upptäckter att göra inom vegetabilisk kost. Det är ett enormt resurs slöseri med att äta kött och det förstör våra barns framtid på planeten.

- Säg 10 olika anledningar varför man ska äta vegetariskt?

- Vill omformulera frågan till veganskt då jag inte alls förespråkar vegetarisk kost, svarar Leo.
1. Gynna din kropp och må bättre.
2. Bli miljömedveten.
3. Bli mer empatisk som människa.
4. Upptäck nya smaker.
5. Sluta gynna djurindustri slaveriet som står för ett enormt resursslöseri, missbruk av antibiotika och tillväxthormoner, kemikalier mm.
6. Bli en ambassadör för framtidens kost.
7. Det är en utmaning och bra att ta sig ur sin bekvämlighetszon.
8. Man kan imponera på medmänniskor med sina nyvunna gastronomiska kunskaper.
9. Undvik miljögifter! Miljögifter alstras i fiskar och djur som vi äter och gör oss sjuka.
10. Var ett levande stolt exempel för vänner och bekanta och det kommer även inbringa dig nya bekantskaper.

- Dina tre favoritrecept? undrar jag nyfiket.

- Grön papayasallad, sushirullar med alla möjliga olika grönsaker, svampar, sjögräs och pickles, en schysst vegansk grillad hamburgare med en stark chipotle dressing.

- Favoritrecept på efterrätt?

- Har inte prickat in den än. Måste vara något med lakritspulver, chili, kakao och hallon. Ska nog experimentera fram den under våren. Annars är jag helt såld på alla typer av färsk frukt. Det räcker gott och väl för mig.

- Tycker du att det är bättre att vara Vegan än Vegetarian? Varför?

- Vegan. Man ska inte äta djur om man vill bidra till en bättre värld samt må bättre.

- Hälsofördelar med att vara vegan? frågar jag vidare.

- Om man gör rätt tenderar man till att äta mycket mer grönsaker och baljväxter. Det är dock många som gör fel och försöker leva på förädlade köttsubstitut som huvudingrediens när man övergår till en vegetabilisk kost och det är oftast tungt friterade hårt framställda produkter som inte alls är särskilt bra för oss att äta.

- Klarar du av att sitta med vänner som äter kött bredvid dig? Det har jag mycket svårt med.

- Ja, men gör det helst inte, svarar Leo.

- Vad kostar lunch och middagsbuffé på Hermans restaurang?

- Lunch 130kr. Middag 195kr. Vi har öppet 11-21, svarar Leo.

- Får studerande rabatt på buffén?

- Ja, 50% rabatt på middagar mån-fre samt helger.

- När börjar ert julbord och vad kommer vara det bästa på det?

- Vi har julbord på följande helger i december: 2-4, 9-11, 16-18. Det är fullbokat nu och vi hade nog behövt ha ett par extra dagar för att fylla behovet men det får vi planera bättre nästa år. Föregående år har vi även kört sista helgen i november men det känns så kommersiellt att köra julbord så tidigt så därför skippade vi det i år. Det bästa på julbordet i år är nog julskinkan och Caesar salladen med kikärtskrutonger och nöt parmesan och alla smarriga desserter där nog Snickers moussén är vassast.

- Ni renoverade förra året och hade stängt en tid vet jag. Är allt klart nu?

- Vi blir aldrig klara med renoveringar och när man väl tror att man är färdig så är det dags att börja om igen. En så populär restaurang som Hermans utsätts för ett enormt slitage på ett år. Vi har ca 100000 gäster på ett år vilket motsvarar att fylla Globen över 6 gånger!

- Vad har du för framtidsplaner med Rest Hermans? Ex något extra sommartid.

- Vi vill kunna erbjuda matlagningskurser, starta upp frukost/brunch, vi vill även ha föreläsningar i huset och roliga uppsåt ute i trädgården i sommaren som typ trumcirklar, utomhusyoga, alkoholfri klubb.

- Har ni Catering året om och vad kostar det?

- Vi erbjuder catering året runt och har olika menyförslag på vår hemsida. Man kan kombinera cateringmenyer på egen hand från våra stående menyrätter eller så kan man ta någon av våra färdiga komponerade menyförslag. Kostnad mellan 150-300kr.

Tack snälla Leo för dina svar!

Här kommer några rabatter och erbjudanden till er!
Kram! Sara.

Studentrabatter
Hermans restaurang erbjuder studenter att få köpa buffén för 50% rabatt vid köp av valfri dryck och uppvisande av giltig student legitimation. Observera att erbjudandet är giltigt från kl.15 vardagar, hela lördag, söndag och röda dagar.

Happy Monday -Lunchpris på buffén hela dagen!

Tempting Tuesday -Halva priset på fika hela dagen!

Pensionärsrabatt: 100 kr på tisdagar hela dagen!

Skaffa medlemskort på Hermans och få följande:
Gratis buffé och dessert på din födelsedag
5% rabatt på ordinarie pris
Specialerbjudanden via e-post
Pris: 150kr
Finns att köpa i kassan.
Giltighetstid: 1 år från köpdatum.

Fjällgatan 23B
116 28 Stockholm
Telefon: 08-6439480
info@hermans.se
www.hermans.se


Till top