Förhållandets olika faser!

Allmänt / Permalink / 0
Mina senaste inlägg har handlat mycket om hur du lyckas nå ett förhållande så idag tänkte jag skriva om när du är där. Men först ska jag besvara en kille som skrev till mig. Han ville att jag ska ta upp hur man undviker falska personer runt omkring som påverkar ens förhållande negativt. Han har också berättat lite mer ingående för mig vad han tycker är jobbigt.

Spontant säger jag: Ta bort dom ur ditt liv! Behåll dom som ger dig energi och som ger ditt förhållande energi. Men det är klart… vissa personer kanske inte går att ta bort om det t ex är släkten, familjen. Då måste man sätta sig ner och prata ut och tydligt tala om att det här accepterar inte jag. Kan man bara prata med varandra går allt säkert att lösa. Men ta tag i saker direkt! Skjut aldrig upp något!

Nu till dagens ämne; Förhållandet. Alla har vi en längtan att bli älskad av någon som ser oss som värda att älska. Den sortens kärlek kräver ansträngning. Det handlar om ett val, att satsa tid och kraft. Här behövs mer än förälskelsens eufori. Verklig kärlek får utrymme när förälskelsen har lagt sig.

Vi känner oss trygga när vi vet att vår livskamrat accepterar oss och vill ha oss och gör allt för att vi ska ha det bra. Komplimanger eller bekräftande ord är kraftiga verktyg när det handlar om att ge någon kärlek. Även uppmuntrande ord är viktigt att ge varandra.

Jag har alltid tänkt att ord och handling måste gå ihop. Om en kille säger ”Jag älskar dig” och inte visar det i handling har orden ingen betydelse för mig. Ord och handling ska höra ihop. Påståendet ”Jag älskar dig” ska sägas med värme, innerlighet och vänlighet. Inte med ett frågetecken efter. Ibland säger orden en sak och tonfallet något annat. Vi sänder dubbla budskap. Hur vi uttrycker oss är oerhört viktigt.

Symbiosens fas kallas det från man blir förälskad och inleder en relation med den som man förälskat sig i. Man går helt upp i varandra och det är något som ofta syns i kroppsspråket. Många går hand i hand, tätt omslingrade och kan titta länge på varandra i ögonen. Man vill tillbringa all tid som bara är möjligt med varandra.

Efter denna fas kommer särskiljandets fas. Vardagen sätter in och man börjar mer och mer se den andra som den verkliga person den är. I denna fas gäller det att hitta vem just jag är i den här relationen. Det finns andra namn på dessa faser man går igenom….Samarbetsfasen, anpassningsfasen och förnyelsefasen.

Anpassningsfasen kan vara väldigt mysig. Här slutar de flesta att försöka göra om sin partner utan tänker; ” hans/hennes ovanor är ju ganska gulliga”. Man är ganska nöjd i sitt förhållande, vänskap är viktigt. Viktigt att hitta en gemensam värdegrund. Prata igenom vad som ska gälla i viktiga frågor som trohet, ekonomi, barnuppfostran etc. Vad är viktigt i förhållandet individuellt? Vad kan vi göra för att förverkliga det?

Sex och närhet är något som ger samhörighet. Ta mycket på varandra. Man vill inte bråka med någon som man har mycket fysisk kontakt med. Kom att tänka på när mitt ena barn gick i skolan, på lågstadiet. Dom hade massage sista timmen på fredagar och alla barnen längtade efter den timmen. Och det var den finaste och lugnaste klassen!

Att prata om allt mellan himmel och jord ger samhörighet. Både ytliga och djupa ämnen. Kan man prata med varandra om allt borde man kunna lösa alla problem! Ha ett varmt och nyfiket sätt i dialogen. Lyssna med medkänsla på varandra.

Tid tillsammans är viktigt. Och då menar jag inte att sitta i soffan och titta på tv tillsammans. Då får tv:n all uppmärksamhet och inte din partner. Titta istället på varandra och samtala utan att tv:n är på. Visst kan man mysa och se en film ihop men man behöver det andra också. Eller gå ut och ta en promenad och prata med varandra! Gemenskap handlar om fokuserad uppmärksamhet!

Jag är väldigt kreativ när jag har ett förhållande. Jag tycker om att hitta på överraskningar för min partner, det finns så mycket man kan göra. Bara en gullig lapp vid micron kan göra mycket. Köpa blommor och andra små presenter till varandra ibland tycker jag är viktigt. Men allt behöver inte kosta. Fundera på vad du kan göra för din partner om du har ett förhållande. Passar bra nu till Alla hjärtans dag på söndag!

Har du inget förhållande kan du göra något fint för dig själv. Jag är singel nu och tänker på Alla hjärtans dag bry mig om mina barn och hundar lite extra. Dom är mina hjärtan och kommer alltid att vara det!
Sköt om er och må bäst!

Hjärtekramar från Sara.Till top