Min relation till djuren och att vara Vegan!

Allmänt / Permalink / 0
Hej alla underbara!

Idag tänkte jag skriva om min relation till djuren och tankar om det. Senaste blogginlägget handlade om relationen till det andliga. Läs gärna mina tidigare inlägg. Detta ämne berör mig så starkt så jag skulle kunna skriva en hel bok om det.
Djur har mycket starka KÄNSLOR, precis som du och jag. Djuren vill inte dör för att du säger att det är gott att äta. Vi som tänker på djuren bästa och är riktiga djurvänner samt värnar om miljön är vegetarianer eller veganer. Vi mår inte bra av att se döda djur på matbordet. Det är inte rätt! Stackars värnlösa djur som precis som du har rätt att ha sin plats på jorden!
Jag vill uppmana alla att bli vegetarianer eller helst veganer! Om ni skulle se en film hur t ex stackars kossor dras in av 20 personer mot sin vilja för att dö skulle ni inte äta kött!!!
Under sitt korta liv har en gris mindre än en kvadratmeter att röra sig på. Skulle du vilja leva så och veta att du sen ska dö? Jag vill be dig att hjälpa att förändra framtiden för alla djur inom livsmedelsindustrin genom att sluta äta kött och skänka pengar till djurens rätt och andra organisationer! Vägra äta skinka på julafton etc.
Tillåt dig inte att använda kläder, väskor mm som kommer från djur. VI ÄR ALLA DJUR MED KÄNSLOR! Tänk på det. Är du en sann djurvän bär du inte en väska från ett djur. Det är motsägelsefullt!
Vi måste kämpa tillsammans för djuren och få stopp på detta elaka som många gör mot djuren. Vi klarar oss bra, eller rent ut sagt bättre, på att äta vegetariskt! Det är vi människor som kan göra något åt detta sjuka beteendet mot varelser vi borde behandla med stor respekt. Vad skiljer djur från djur? Hur många skulle inte kunna tänka sig ett liv utan sina husdjur?
Tyvärr orkar inte många människor ta detta till sig. Dom verkar / orkar inte vilja bry sig om det som sker, dvs att liv mördas för att vi ska säga att det smakar gott?? Det är så hemskt som det bara kan bli.
Många djur får lida för att människor vill se ”fina” ut med exempelvis päls på kragar eller i hela jackor. Djuren fångas ofta i utplacerade och sylvassa ”saxfångare”, där framben eller bakben krossas och djuren skriker ut sin smärta, samt dör ofta av själva lidandet. Andra djur får hela sitt korta liv sitta i burar, innan dom avrätats för att bli päls till jackor…
Jag ber er att tänka på allt detta och jag tycker också att vi alla har en skyldighet till att för våra barn lära dom om vad som är rätt och fel.
Jag KAN EJ acceptera, förstå och knappt stå ut att folk äter kött! Ja det är så. Jag undviker att äta med människor som äter döda djur så mycket jag kan. Jag mår ej bra av att se det. Ibland måste man stå ut med det även om det är jobbigt.
Jag ska berätta lite om hur allt detta började för mig med mitt starka engagemang för djuren.
Mitt första djur när jag var bara några år gammal var ett marsvin. Tusse hette hon och det var en djup sorg när hon dog. Jag fick en katt sen. En gul bondkatt som hette Mess. Vi blev supertajta. Jag passade så många hundar jag hann med på skolrasterna i skolan. Åkte hem på rasten och gick ut med flera olika. Det var en pudel, en afghan hund och en flat bl a.
Flat coated ret river heter hundrasen och det var en tik som hette Jojjan. Vi blev också väldigt tajta och jag fick ha henne hos mig på helgerna ibland. Jag kunde vara ute och gå i skogen i timmar med henne lös och hon lydde mig så bra. När dom sen fick barn och flyttade grät jag i månader. Jag tänkte då; ”När jag blir stor vill jag ha en flat!”
Jag red i 10 år under min uppväxt och jobbade även som ridlärare, åkte på ridläger och var första skötare på en Fjordhäst som hette Douglas. Hyrde honom på sommarlov, sportlov osv. Jag kunde sitta när det var mörkt i stallet och bara råttorna som sprang omkring och prata med honom i timmar. Han yl-gnäggade alltid högt när jag kom in i stallet. En fantastisk relation hade vi.
När jag flyttade hemifrån, är uppvuxen i Vaxholm, så valde jag att sluta rida för det var långt dit då jag flyttade till Kungsholmen, min första lägenhet. Visste att min andra-skötare tog bra hand om honom. Det var tufft. Fick veta sen att han hade blivit halt och blev skickad till slakt. Jag grät även där i månader efter.
Akvarium hade jag under min uppväxt och jobbade även ett tag i en zoo-affär. Var så avslappnat och mysigt att sitta och se på fiskarnas relationer till varandra i akvariet. Men jag blev inte så glad när min katt hade jagat ut en elefantfisk och han låg död på golvet. Annars hade inte min katt brytt sig så mycket om fiskarna.
Glömde berätta om Tusse, mitt marsvin, som var mycket speciell. Vi kunde promenera hur långt som helst i skogen och hon följde efter mina skor. Jag visste att hon gick efter mig hela tiden. Hade då ett par speciella skor.
Jag blev tidigt vegetarian i mitt liv. Och då var det för att jag tyckte synd om djuren. Min mamma tyckte inte att det var det bästa att jag valde att bli det. En gång försökte hon gömma kött i potatissalladen och la extra mycket majonnäs den gången, men jag upptäckte det. Då var jag i 6-års åldern. Detta gjorde att jag blev ännu mer fast bestämd att vara vegetarian. Ingen bra taktik av henne.
Jag minns vid ett tillfälle när min mamma och jag var på Gotland och hyrde en stuga på en tomt. På tomten fanns också ett litet hus med en gris i. Jag gick varje dag och pratade med den. Fick då veta att den skulle slaktas till jul. Den semestern blev det mest gråt, var så ledsen för grisen skull. Hur kunde man döda en fin gris?!
Jag berättade tidigare att jag fick en gul bondkatt som hette Mess. När jag flyttade hemifrån fick han vara kvar i Vaxholm hos min mamma eftersom hon hade 3 rum och kök och jag skulle bo på 28 kvm. Tyckte synd om katten och dessutom skulle jag ej vara hemma mycket.
När Mess blev 10 år blev han sjuk. Fick urinstenar. Jag hälsade på honom och han verkade må bättre. En natt på Kungsholmen satte jag mig rakt upp i sängen kl 03.00. Det högg till i hela min kropp. Jag kände att Mess dog, var skrämmande. Kl 03.30 ringde jag min mamma och sa; ”Nu har Mess dött!” Ja, svarade min mamma. Han dog kl 3 och hade lagt sig vid ytterdörren.
Kl halv fyra på morgonen är inte en tid man brukar ringa någon men jag var tvungen då jag kände i min kropp när han dog. Jag har alltid haft en stark relation till djur.
Jag skaffade sen en vit Perser katt som var jättefin. Parade honom och det blev kattungar. Jag har svårt att leva utan ett djur. Ett hem utan ett djur är inte ett hem för mig. Bara det finns något som springer omkring där… en katt, hund, kanin eller vad som helst.
Alltid när jag åker buss eller andra kommunikations medel och det finns hundar med så dras dom till mig har jag märkt eller jag till dom. Kan inte låta bli att få gosa lite med andras hundar.
Jag har tre vuxna barn och jag tycker att det är viktigt att barn får växa upp med djur. Det lär dom att ge och få kärlek, vara omtänksam och ta hand om något. Mina barn har fått ha många olika djur. Vi har mest bott i en villa och där har även min vita katt bott ett tag. Två kaniner som var jättefina, hundar mm.
Jag minns en gång när min dotters ena kanin var sjuk, mycket förkyld, trodde inte att han skulle överleva. Jag satt en hel natt och pratade med honom. Jag sa att du måste vara stark! Du måste klara det här! Kaninen blev frisk och jag är säker på att det delvis berodde på stödet jag gav honom.
Det har funnits många andra djur med oss också från naturen. Haft igelkottar och igelkottsungar. Rådjur är dagligen här omkring oss och på tomten. Även varit en älg. Hästar nedanför tomten. Så mysigt med dessa vilda djur.
Jag minns för några år sen när jag under ett blad hittade en skatunge. Den verkade skadad eller mådde ej bra. Jag satt ett tag och pratade med den. Fick en super bra ögonkontakt, den levde. Kändes som vi var som ett med varandra. Jag gick in och ringde en väninna och frågade vad jag skulle göra. När jag kom ut var den död. Jag begravde fågeln och grät massor.
Min första hund var en flat tik som hette Sabina. Stor sorg när hon dog. Jag har haft katt i 27 år av mitt liv men blivit en hundälskare.
Idag har jag två hundar, en setter på 12 år och en flat på 3 år. Båda är hanar. Jag är mycket tajt med min flat, den andra har varit mer min yngsta sons hund. En hund är så enkel att förstå och mycket lättare att kommunicera med än människor. Så enkla djur!
Jag brukar tänka att min flat har alla egenskaper som jag önskar att en kille har: Omtänksam, kärleksfull, rädd om mig, får mig att skratta varje dag, snäll, ger kravlös kärlek, finns alltid för mig, får ofta pussar och kramar, jag är nummer ett för honom och han t om slickar mina fötter! Vilken kille skulle göra det? 
Näe ni killar, ni har mycket att ta efter av hundar! 
Jag avskyr som ni säkert förstått när det är älgjakt. Jakt är i första hand ett nöje. Och, vill jag påstå, ett primitivt och destruktivt sådant. Åtskilliga jägare talar om ”kicken” då de fäller ett djur, de talar om hur de ser fram emot att gå ut på jakt, få känna spänningen att smyga på ett djur för att döda det osv.
Det finns dock offer för detta nöje. Offren är givetvis alla de kännande och upplevande djuren som inte tillhör vår art och därmed skjuts till döds. Antar att du riskerar att bli älg själv. Skulle du gilla att bli nedskjuten? Vad skulle du tycka om skadeskjutningar? Om att det kallades ”nöje” att skjuta ned dig och dina släktingar? Nej, stoppa all älgjakt!!!!
Att döda andra avtrubbar empatiförmågan samtidigt som det är ett uttryck för en redan utvecklad empatibrist! Djur är någon, inte något!
Gustaf Söderfeldt
Före detta grisbonde, numera grönsaksodlare, Askersund säger såhär:

- Inget kött, inte ens det finaste, är utan lidande för djuren. Det rör sig om allt från allt skilja djurmammorna från deras barn, till långa, tråkiga dagar bakom elstängsel eller i ladugårdar. Slakt och ångesten där omkring är något som vi inte skulle önska liknande däggdjur som hund eller katt. De flesta av oss skulle inte klara av att vara så känslokalla att kunde skjuta ett djur. Få klarar av att bli nedsprutade med blod eller att slabba med tarmar och hudar. Jag har gjort det. Och slutat.

Vidare säger han:
- Sverige ett lagom klimat för att hundratals grönsaker och frukter ska kunna mogna fram under sommar och höst. Här finns också en vinstpotential för svenska bönder – alldeles för få av de grönsaker vi äter är svenskodlade, även under säsong. Andra svenska vegetabilier är internationella exportvaror, som till exempel svenskt havre eller gröna ärtor. Djuren behövs inte för lönsamhet inom jordbruket. Tvärtemot är de ofta otroligt olönsamma och en flaskhals.

Miljarder djur utnyttjas och dödas inom djurindustrin varje år. Om du konsumerar djurprodukter bidrar du aktivt till det lidande som alla dessa djur utsätts för. Att bli vegan är inte svårt! Du kan göra skillnad!

Ett av de främsta skälen till att man väljer att bli vegetarian är av hälsoskäl. Det finns studier och forskning som visar att personer som är vegetarianer mer sällan drabbas av hjärtsjukdomar, cancer, kärlsjukdomar och diabetes än personer som äter kött. Vegetarianer har även lägre kolesterolvärden och lägre blodtryck.

Jag har tre barn och min dotter och äldsta son är vegetarianer. Min yngsta äter mycket vegetariskt.. Jag är glad att dom valt den vägen av egen vilja.

Jag avslutar mitt inlägg med att säga såhär:

Bli Vegan för djurens skull, för din hälsas skull och för miljöns skull!
Och även av etiska skäl. Du sparar även in på ekonomin.

Jag lovar; du kommer att bli mätt på vegetarisk mat och tycka att den är god!
Finns många goda recept på nätet.
LYCKA TILL!

Kramar från Sara.

Till top