Alexandra Zazzi: - Här får ni recept på god pastasallad med pesto!

Allmänt / Permalink / 0
Hej mina underbara vänner!

Hoppas ni alla har en jätteskön sommar! Jag har haft uppehåll några veckor från min blogg vilket beror på två saker. Det ena är att det är sommar och jag har varit mycket ute i skärgården. Den främsta orsaken är att jag har skadat vänster hand och får ej använda den. Så nu försöker jag att i stort sätt bara använda höger hand och det tar lite tid. 

Jag är en ärlig tjej och ska berätta. I början av detta år blev jag misshandlad och en kille bröt min högra hands tumme. Det blev en svår operation, fick metallplatta och fem skruvar i tummen. Jag använde sen bara vänster hand i flera månader som blev överbelastad. Nu har något hänt med den och det kan vara en nerv i kläm. Har ingen styrka i den och det sticker och domnar. Jag går på utredning så får se om jag måste operera den också. Så nu vet ni. Är beordrad av läkare att ej använda vänstra handen, det är svårt, men jag försöker.

Jag älskar att skriva så har saknat dom veckor jag ej har bloggat. Jag är uppvuxen i Vaxholm och måste på sommaren få åka ut i skärgården så ofta jag kan. Har varit ute mycket med min älskade hund Molle till olika öar, emellan alla sjukhusbesök. Denna sommar har för mig blivit en sommar för återhämtning och reflektion över allt som hänt mig sen ett år tillbaka. Har känt att jag behöver det. Det stora stödet har jag haft i min hund och även mina tre barn.

Nu ska jag inte prata om mig, men känner att jag ville berätta. Jag hoppas kunna komma igång med att blogga nu, även om det kanske bara blir en gång i veckan, tills jag har fungerande händer igen.

Jag har en fantastisk gäst i dagens blogginlägg. Första gången jag fick kontakt med henne var 1998. Hon var den första kvinnliga vinnaren av Expedition Robinson. Efter det har hon varit programledare för matprogrammet Köket på TV4 och Meny i Sveriges Radio. Dessutom har hon varit reporter i Spårlöst försvunnen på TV3.

Hon skriver om mat och gör reportage för ett flertal tidningar. Hon är frilansande matskribent för diverse tidningar och har skrivit flera böcker. 2006 vann hon Riksmästerskapet i matlagning. Hon är en mycket känd kock som är född 7 juni 1966.

Idag driver hon en egen restaurang hemma i Göteborg. La Stazione heter den. Som 11-åring kom hon till Sverige tillsammans med sin italienska pappa och svenska mamma. Hennes karriär tog sin början med att servera hamburgare i Kungsträdgården i Stockholm, vidare till en krog i New York och därefter har hon drivit två restauranger i Göteborg.

FÅR JAG PRESENTERA: ALEXANDRA ZAZZI ! :)

- Vad gör din man? Är han också inom din branch? undrar jag.

- Min man Peter är fotograf och vi jobbar ihop i en hel del projekt, svarar Alexandra.

- Vem lagar maten hemma?

- Är jag hemma så blir det nog mest jag, men båda mina killar och min man är duktiga... man får bara inte göra det allt för bekvämt för dem ;-)

- Vad gör du idag? Berätta om alla dina titlar! :)

- Jag jobbar med mat högt och lågt. Brukar säga att mat är som ett paraply och jag gör allt möjligt under det. Pratar radio varje lördag, skriver regelbundet i tidningar, gör lite TV inhopp, reser en del, är föreläsare och konferencier och allt möjligt och omöjligt som har med mat att göra.

- Du har gett ut flera kokböcker. Vilken går bäst?

- Min första kokbok ligger mig närmast hjärtat, det är väl ofta så. Men jag har en ny färdig till hösten som jag hoppas mycket på!

- Spännande, berätta om den! :)

- Den kommer riktigt goda recept och riktar sig till det svenskaste av svenskaste ...haha... fredagsmys dvs mexikanskt på riktigt med grymma såser, egna tortillas och många tips!

- Äter ni mycket vegetariskt mat hemma? (Frågade för att jag själv är vegetarian)

- Jag tycker om grönsaker och lägger inte jättestor värdering om min mat endast består av grönsaker eller innehåller kött eller fisk. Jag tror på kvalité i maten och det är ofta jag låter grönsakerna stå på scen och skippar köttet.

Det tycker jag var ett mycket klokt svar. Hos mig är det alltid grönsakerna som står på scen. :) Ja man kan ha mycket till också såsom qvorn, tofu mm.

- Har du någon vegetarisk favoriträtt? frågar jag nyfiket vidare.

- Jag älskar en riktigt bra minestrone soppa med egengjord pesto (finns det någon annan sort ;)

- Har du varit intresserad av matlagning hela ditt liv, även som barn?

- Ja, jag hängde min farmor i kjolarna och lärde mig att älska mat.

- Något speciellt minne du har från Kockarnas kamp? undrar jag vidare.

- Våra underbara middagar och samtal! De var intensiva och passionerade och kretsade hela tiden runt mat.

- Finns det någon maträtt som du tycker är svår att laga?

- Nä, inte direkt. Vissa rätter kräver lite mer tid och att man är på tå... men det är roligt!

- Dina söners favoriträtt?

- Min pesto! De älskar pesto! 

- Vad dricker du helst till maten? frågar jag.

- Vatten, svarar Alexandra.

Sunt! Intressant tycker jag, att vin inte behövs. Själv dricker jag oftast ingenting till maten utan efteråt. Min mamma uppfostrade mig som liten att man ska dricka efter maten för annars orkar man inte äta, att man blir mätt av att dricka.

Som servitris på några innekrogar i Stockholm hade Alexandra på 80-talet en fot inne i kändisvärlden. Hon blev kompis med Björn Borg och Loredana. Björn har hon slagit i backgammon och dom fick en bra kontakt. Hon översatte Loredanas sångtexter åt Björn…

- Har du kontakt med Björn idag? frågar jag.

- Nä, det var bara ett möte under några sommarmånader 1988... han är en generös och glad person! 

- Berätta om Robinson! Hur kändes det att vara den första kvinnliga deltagaren som vinner Robinson?

- Stort, kul, spännande! Man lärde sig mycket om sig själv och sin egna styrka.

- Var det jobbigt att inte kunna äta, laga mat som du gör hemma?

- Jag visste ju att det skulle vara så, jag la ingen värdering i det. Det lustiga är att man vänjer sig vid att ha väldigt lite mat. Man inser att det går att leva på väldigt lite.

Så är det, magsäcken vänjer sig.

- Vad åt du på Robinson?

- Sandigt ris i väldigt små portioner och ibland lite fisk om vi lyckades fånga. Ibland vann vi någon mumsbit i tävlingar.

- Hur var Harald Treutiger som programledare?

- Mycket närvarande och seriös. Jag saknar honom i rutan och tycker att han är en mycket bra programledare.

- Har du kontakt med någon annan deltagare idag?

- Ja, Susanne Rittedal och jag är mycket goda vänner och umgås flitigt. Sedan är det flera av de andra deltagarna som jag tycker mycket om och umgås lite sporadiskt med.

- Vilken strategi hade du för att vinna Robinson?

- Vara stark, rättvis, smart och kämpa! svarar Alexandra.

Bra svar! Det kan man nog ta efter i många tävlingar. :)

- Du gick ner 10 kg på dom 47 dagar som du var på ön. Hur gick det hemma sen. Gick du upp i vikt?

- Ja, jag efter några år gick jag upp igen.

Som jag skrev i början så är Alexandra född 1966, vilket betyder att hon fyller 50 år denna sommar! Ja, hon har fyllt det i juni. Jag vill utbringa ett stort HURRA HURRA HURRA för henne! Firandet blev med en månads semester i Italien med familjen.

Jag fick för ett tag sen ett mail från Alexandra med texten:

Hej Sara,
Här kommer en god pasta sallad med pesto som mina grabbar älskar!
Ha en underbar sommar!
Alexandra

Så med detta recept som ni får här utav mig vill jag säga, att ha en fortsatt skön sommar och sköt om er!

MÅNGA KRAMAR FRÅN SARA.

Här kommer receptet:

Pasta sallad med pesto

400 g fusilli pasta (pasta skruvar) gärna de Cecco
50-80 g soltorkade tomater
50 g svarta oliver, gärna taggiasca eller kalamata

Pesto
100 g basilika (en stor bunt eller 3 krukor)
1-2 skalade vitlöksklyftor
25 gr pinjenötter
salt och nymald svartpeppar
1,5 dl olivolja Extravergine, mild
3 msk färskriven parmesan
2 msk färskriven pecorino

Kör först vitlök, pinjenötter, ostar och salt i en matberedare med hacktillsats, lägg sedan i basilika bladen och häll på oljan med fin stråle tills du fått en jämn och slät sås. Tänk på att basilikan är lite värmekänslig så låt inte din pesto beredas för länge, då mörknar den.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, skölj ordentligt med kallt vatten och blanda i några droppar olivolja.
Strimla de soltorkade tomaterna och blanda samman med pasta, oliver och pesto. Det är mycket gott att servera kallskuret, gärna parmaskinka, och frasigt lantbröd till denna rätt. Då blir det en full måltid.
Vill du förbereda dagarna innan, färdigkoka pastan, lägg i några droppar olivolja och förvara i kärl med lock, strimla tomaterna och förvara separat under plastfolie, färdigställ peston och lägg plastfolie direkt på ytan av såsen. När du väl har blandat ihop håller sig salladen fräsch i 6-8 timmar i svalt utrymme.Till top