Tina Thörner: - Rädslan får ej styra över mitt liv!

Allmänt / Permalink / 0
Hej på er alla underbara!

Idag ska ni få möta en härlig kvinna som genom hela sitt liv har väglett andra. Hon har som kartläsare navigerat världskända rallyförare som Colin McRae, Ari Vatanen och Jutta Kleinschmidt. Hon är idag en mycket populär coach och föreläsare och har inspirerat många. Jag har själv lyssnat på henne och hon är fantastisk! Vilket liv hon har levt och lever!

Tina har även utbildat sig till Stress- & Friskvårdsterapeut, NLP Coach och Yogainstruktör. När hon berättade det log jag, för dessa utbildningar har jag också. Dessa verktyg hon har fått genom utbildningarna behövde hon, för att prestera sitt bästa varje dag i en rallybil under press och ofta med för lite sömn.

Våren 2011 medverkade hon i Let´s Dance och kom på en tredje plats tillsammans med Tobias Karlsson. Hon har vunnit tv-programmet Rampfeber med Andrés Esteche. Tina bor numera i Schweiz. Hon är född 24 februari 1966 i Säffle och har hela 7 syskon, 5 bröder och 2 systrar.

Tina berättar för mig att hon som barn hade en dröm att få resa mycket och se världen. Denna dröm och hennes intresse för flygplan fick henne att vilja bli pilot. Det blev inte så av olika skäl och istället hamnade hon i rallysvängen. Det var kärleken som förde henne dit. Hennes ungdomskärlek som höll på med rally behövde en kartläsare.

Tyvärr omkom han i en bilolycka i Monaco och då slutade Tina helt med rally en tid, men började med det igen och mellan 1990-2010 hade hon rally som en heltidssyssla. Hon har inte haft det så lätt i den mansdominerade världen och blivit mycket ifrågasatt. ”Kunde jag byta däck på under två minuter eller byta en stötdämpare?” Det har varit tufft för Tina men hon har varit så duktig och vunnit många sträckor med sina förare.

- Varje människa är en vinnare! Redan när du får livet har du blivit en vinnare! Sedan kan du utveckla livet som vinnare, säger Tina.

Jag frågar Tina hur hennes familj ser ut…..

- Jag bor i Schweiz, mitt i Europa. Jag singel och bor ensam i ett flerfamiljshus med trädgård vid Bodensjön.

- Hur kommer det sig att du valde just Schweiz? frågar jag vidare.

- Jo Sara, efter att ha flyttat runt nästan var tredje år, så bestämde jag mig för att hitta ett ställe mitt i Europa, med en flygplats som var lagom stor och att man täcker världen med max 2 resor åt något håll. Det blev Zürich och jag har sedan min första resa genom Österrike 1986 – älskat alperna, ängarna på bergen med kossor och klockor och de härligt blå sjöarna. Lugnet, renheten, hur länderna (Österrike och Schweiz) är uppstrykta. Mitt sikte var inställt på Österrike – men då hade en kompis byggt ett hus med 5 lägenheter i och jag köpte en av dem – samt att han introducerade mig Zürich flygplats och staden. Den kryllar av olikheter, människor från världens alla hörn och den håller nivå.

- Du blev aldrig pilot som du ville. Har du tänkt att ta upp det igen? undrar jag.

- Nej jag har flugit och flyger så mycket i mitt jobb – och efter att jag fick flyga JAS 39 Gripen 2013 – så kände jag att jag uppnått mitt mål. Kan inte flyga något värre. ;)

- Din karriär som kartläsare startade 1984. Du har vunnit 3 världsmästerskap för damer. Du har även vunnit som kartläsare i Dakarrallyt och navigerat flera världskända rallyförare. Har du varit rädd någon gång?

- Absolut! När man känner att bilen är ”ur kontroll” och vi är på väg mot att krascha – då blir man rädd – men rädslan får inte styra över mitt liv – det är ju en medfödd överlevnadsfunktion och den är ovärderlig – men därför behöver man göra upp med sig själv vad man är beredd att offra för att leva det liv man vill skapa och vara del av.

- Har det hänt någon olycka som du varit med i?

- Massor. Tre riktigt ”nära döden upplevelser” - men man kan dö alla dagar från att man föds – och i min verklighet är det bättre att göra det man vill, även om man skulle dö tidigare än vad som idag ses som normen för ett liv.

- Något speciellt tillfälle som kartläsare som du minns extra mycket?

- Första gången jag ledde Dakar rallyt 1999 med Jutta Kleinschmidt – vi kunde inte få in att vi LEDDE TOTALT!

- Du hade tufft som kvinna att vara kartläsare. Hur hantera du det? Hur har du vunnit respekt?

- Absolut – det är ett tufft yrke, man kan inte ha ursäkter eller bortförklaringar och du är bara så bra som ditt senaste resultat. Allt har sina bra och mindre bra sidor – så visst har jag känna mig hopplöst uppgiven , velat byta arena , det är MATCHO, vi tänker olika och de ”är i flock” männen alltså – men det var mitt val att vara där – så då får man ”leken tåla” och hoppas att jag gett dem insikten om att mångfald och mix är bättre kvalité.

- Vad har du lärt dig under åren som kartläsare? undrar jag nyfiket vidare.

- Massor! Jag har kombinerat mitt tävlande med att utbilda mig på distans eller i de länder jag levt (just nu har jag varit invandrare i 5 länder, USA, Tyskland, England, Frankrike och nu Schweiz). Så inom sporten har jag lärt mig ledarskap och teamwork, att inte klaga och tycka synd om mig själv – utan bita i –vara smartare, hitta nya lösningar och vägar och alltid hålla en ”sprudlande energi” - aldrig hänga med huvudet.

- Efter att du har lagt kartboken på hyllan så var du med i Let´s Dance år 2011 och kom på en tredje plats med Tobias Karlsson. Det blev en ny värld för dig. Hur har du det förändrat dig som person? Var det bra sammanhållning i gruppen?

- Dessa 16 veckor fick mig att få en kvinnlighet jag inte visste jag saknat, idag älskar jag höga klackar, make up och handväskor samt kläder av alla de slag. Så jag har nog sedan dess tagit igen mycket av tiden i rallybilen nu och lever min kvinnlighet. Vi hade en super tid med alla och hjälptes åt, skrattade mycket, tog hand om varandra och gjorde så bra vi bara kunde.

- Vilken dans tyckte du var roligast?

- Oj,,, jag kommer knappast ihåg vad de alla hette?? Men bugg. :) 

- Du har 7 syskon. Har du lika bra kontakt med alla?

- Ja nästan alla lika mycket – kanske de två bröder som pappas fru hade sedan tidigare – vi umgås inte lika mycket – men annars har vi bra FLOW mellan oss och framförallt mina syskonbarn.

- Utmaningar leder oftast till personlig utveckling och ny självkännedom. Du är idag en av Sveriges mest populära föreläsare och har uppdrag i hela världen. Du är talare, inspiratör, coach och motivator. Vad vill du främst inspirera till?

- Att ta vara på livet, inte ta sig själv på för stort allvar, skapa balans och inte bli ”still” - för du kan tro att vi skruvar upp livet och det är inte konstigt att våra hjärnor och kroppar inte hinner med. Så prio är att ”älska sig själv så att man kan sprida kravlös kärlek” - det balanserar ut all bitterhet och besvikelser om man bemöter livet med att ge och inte förvänta sig något tillbaka. Låter krasst men på det sättet blir man inte besviken och inte upprörd på samma sätt.

- Är det något som du behöver jobba med dig själv? Eller något i ditt ”bagage” som du behöver jobba bort?

- Jag har haft coacher av alla de slag sedan 1984 och från olika länder, gått på utbildning och föreläsningar. Jag har jobbat igenom allt och lite till – är nog inne på tredje rundan av mitt liv. Men genom att jag skapat ACCEPTANS – och väljer det som verktyg på det som inte går att ändra eller det jag inte kan påverka. Så idag tar jag ”dagen som den kommer” och löser det jag kan lösa och resten släpper jag. Vad gör det om 100 år? Eller – om ingen dör eller dött – då reder det sig, svarar Tina.

- Något som vi inte vet om dig?

- Det finns säkert något, men inget som jag kommer på – men jag är super transparent och känner att jag är den jag är – alla är vi unika i universum – så jag kan inte jämföra mig med någon annan – så med andra ord är jag i balans och kan berätta om allt jag gjort och gör.

- Kul att du har samma utbildningar som mig; NLP Coach, Yoga instruktör (jag är Yin Yoga utbildad), Stress & Friskvårds terapeut mm. Hur gör du för att stärka din mentala och fysiska hälsa?

- Det är träning och åter träning – så jag tränar både kroppen och knoppen dagligen på olika aktiviteter – så sport 3 ggr / vecka och mental träning blir det när jag startar och avslutar dagen.

- Vad gör dig lycklig? Ditt motto i livet?

- Att kunna fylla varje dag med livskvalité – de där små grejerna som man tar för givet kan få mig att må euforiskt – jag är enormt TACKSAM – jag säger det också högt och värdesätter det lilla till det stora. Men mest är det mina utbyten och att få hjälpa mina syskonbarn.

- Tips för att bli en vinnare?

- Träning träning träning – på vad det än är som du bestämmer dig för att få uppleva. Finns inga genvägar för att bli en vinnare, svarar Tina.

- Tycker du att du hela livet har varit en vinnare?

- Ja absolut! :)

- Bästa tipset hur man blir framgångsrik?

- Bygga sig själv, steg för steg vara aktiv, ge 100% i allt man gör och sedan våga övervinna rädslor och obekvämligheter.

- Vad gör du detta år?

- Jobbar på som vanligt men med sikte på att få fart på min utbildningsplattform som jag skapat www.youracademy.com och så att hålla formen som ”föreläsare i världsklass” - inspirera och får människor att leva livet fullt ut.

- Vad gör du om 10 år?

- Driver mitt företag och hjälper människor att växa, för att bli sitt bästa jag!

Tack snälla Tina för alla kloka, härliga och inspirerande svar. Varje människa är unik och var och en av oss har skapat sin egen ”livskarta” i hjärnan som vi lever efter. Men den kan formas om, så planera och välj hur du vill ha din framtid från och med NU! Lycka till!

KRAMAR FRÅN ER SARA.Till top