Charlie Söderberg: - Pengar gör livet bekvämt!

Allmänt / Permalink / 0
Hej mina vänner!

Alla har vi en relation till pengar vare sig vi vill det eller inte. Pengar är inte bara ett betalmedel, det är också ett styrmedel. Och pengar innebär också en maktfaktor. Ju sämre relation till våra pengar vi har desto mer blir vi styrda. Är rika människor generellt sett lyckligare än fattiga? Eller är det andra saker som spelar en större roll?

Vanliga förslag på sådana saker är familj, vänner och ett arbete som känns meningsfullt. Det spelar ingen roll hur rik man är i materiellt avseende om man är ensam och saknar något meningsfullt att göra. Inte heller om man är allvarligt sjuk. Hälsan är för de flesta nummer ett!

När jag tänker på ett ämne jag vill skriva om kommer det oftast upp ett namn i mitt huvud på någon som har stark anknytning till ämnet. När det gäller pengar så tänkte jag direkt på Charlie Söderberg, ja ni vet han från Lyxfällan.

Jag har varit flera gånger på hans fantastiska föreläsningar och även på hans kollega Klas Hellbergs föreläsning på samma tema. Den heter ”Mer tid, mer pengar och mer energi!”

Den handlar om att definiera vad som är ett rikare liv för dig och att gå bortom sagor och myter, om varför det skulle vara så svårt att bygga det livet. Det är en kväll av inspiration, förvirring och provokationer där det blandas av gapskratt med käftsmällar. Ni som ännu inte har gått på den; Gå dit! På www.balansekonomi.se kan ni se vilka datum som finns. Jag har inte betalat något dom gånger som jag har gått.

Charlie Söderberg är 41 år. Han är Rikedomscoach, föreläsare, programledare, författare, entreprenör mm. Hans familj består av fru Andrea, sonen Primus och katten Blanca.

Jag ställde några frågor till Charlie….

- Är en rik person lyckligare än en person som har ”normal” ekonomi? Alltså att han/hon klarar sig men kan inte spara pengar.

Charlie svarar:

- Pengar gör ingen lycklig, det är inte det pengar är till för. Pengar gör livet BEKVÄMT och den som har ett bekvämt liv har lättare än andra att komma i kontakt med det som gör en lycklig... så tror jag i alla fall.

- Hur mycket pengar behöver man för att vara lycklig? undrar jag.

- Jag har träffat människor som legat långt under noll och ändå vart lyckliga. Jag har träffat människor med 100 miljoner och som ändå vart olyckliga. Pengar skapar vare sig lycka eller olycka. Pengar brukar däremot skapa intressantare och mer spännande problem. Den som har noll kronor har problem med att hitta mat (det är ett tråkigt problem) den som har miljoner har problem med vart man skall åka på semester (det är ett roligare problem).

- Vad betyder pengar för dig? Hur är dina värderingar kring ordet?

- Pengar är för mig en resurs att vårda och en handelsvara att använda för att ge mig det livet jag vill ha. De flesta har fullt fokus på affären "ge bort 50 timmar i veckan för att ha råd att ha kvar boendet" det är inte en affärsmodell jag fokuserar på utan t ex "Hur kan jag designa mina flöden så att jag kan vara hemma i ett hus jag älskar fyra dagar i veckan"

- Är du snål eller är du generös? Till andra och till dig själv.

- Jag är generös med allt. Pengar, tid, energi, kärlek, lyssnande... Det är när jag ger jag känner mig rik inte när jag tar, svarar Charlie.

Jag ställde den frågan för jag själv upplever att många som har mycket pengar är snåla och vill ha mer. De blir aldrig nöjda utan strävar bara efter mer pengar. Är inte generösa. Däremot flera som jag varit i kontakt med som har sämre ekonomiskt ställt är givmilda och omtänksamma. Det är säkert olika! Viktigt är att vara generös som även Charlie säger med tid, kärlek och lyssnande. Håller med om att man blir glad när man får ge till någon! Då blir i alla fall jag lycklig inombords.

Idag när jag skriver detta onsdagen den 9 mars fyller Lill-Babs 78 år och jag vill passa på att säga grattis till henne. Lill-Babs är jag övertygad om är en person som är generös med både pengar, tid, energi, kärlek och lyssnande. Jag vill också passa på att säga grattis till min äldsta son som fyller 31 år idag. Ja jag fick barn tidigt så jag känner mig inte så gammal. Åldern är bara en siffra på ett papper. Det handlar om hur man känner sig. Nu åter till Charlie….

- Ditt bästa tips att bli rik Charlie?

- Lista ut vad "rik" är för dig och gå sedan fullt ut för att få just det. Ta hjälp från dem som redan gjort den resan du vill göra och fortsätt utveckla dig själv. Det är du som skapar dina resultat och ingen annan. Att inte ta satsa på sin egen växt är som att lova sig själv att man skall resa jorden runt men sen inte köpa nån biljett.

- Ditt bäst tips att behålla en bra ekonomi?

- Ha koll på EXAKT vad som pågår i din ekonomi så att du kan fatta beslut på fakta istället för känsla. Gör en resultat- och balansräkning varje månad och följ dina nyckeltal. Det är den bäst investerade kvarten av din månad du kan göra.

- Låt oss säga att du var mycket fattig. Du har en rädsla för något ex kanske hoppa fallskärm eller något annat, ja har du någon rädsla? Skulle du då göra det du känner enorm rädsla till för 1 miljon kronor?

- Om jag var rädd för att hoppa fallskärm så skulle jag hoppa fallskärm. Att leva är att möta sina rädslor, svarar Charlie.

- Tror du att rika människor är lyckligare än andra? Kändisar? frågar jag.

- Till att börja med är inte kända människor nödvändigt rikare än andra. I Sverige är det till och med vanligt att den som jobbar i t ex nöjesbranschen tjänar mindre än den svensk okänd mellanchef (som dessutom är hemma på kvällarna). Jag tror däremot att det krävs en vilja av stål och en passion som driver en för att lyckas i många av de yrken som gör en känd. Det i sig är nog snarare en anledning till lycka än blad kända än nått annat, att man känner sig uppfylld av ett uppdrag, att ge till andra och att man måste gå FULLT ut för att lyckas.

- Vad är din relation till pengar? Köper du dyr mat, dyra kläder etc?

- Det jag unnar mig mest för pengar är tid som jag inte jobbar. Jag skulle ha MYCKET mer pengar om jag lät det ske på bekostnad av min tid, men det är som sagt inte en modell som lockar mig. Annars är mat min största hobby följt av att snickra på huset och sköta trädgården, alla dessa är kostsamma och pengar jag spenderar med glädje, svarar Charlie.

- Vilket är ditt motto i livet?

- Guldet finns där ute. Jag kommer att hitta det. När jag hittar det kommer det vara värt allt arbetet.

- Tycker du att rika människor ska få barnbidrag? frågar jag vidare.

- Vad är barnbidragets syfte 2016 måste ju vara första frågan. Är det en utjämning mellan fattiga och rika, är det ett incitamentet att skaffa barn, är det ett plåster på såren? Jag tycker syftet (som en hel del annan politik) är ganska oklart idag. Berätta vart vi är på väg och jag kan ha åsikter om vägen är bra eller inte. Vet vi inte vart vi är på väg, är det omöjligt att utvärdera vägen.

- Det är deklarationstider snart. Ska något förbättras när man deklarerar tycker du? I så fall vad?

- Deklaration brukar ju inte vara nån fest direkt. De flesta deklarerar för att staten kräver det men är egentligen inte så mycket klokare om sin egen ekonomi efteråt. Hade det vart samma sak med bolag, dvs att de gör årsbokslut för skattemyndighetens skull och egentligen inte utvärderar resultatet nämnvärt så skulle det bolaget högst troligen gå omkull. Skulle jag förändra någonting så är det väl att göra deklarationsprocessen till ett inspirerat årsbokslut som slutförs med att man även sänder lite papper till myndigheterna... men jag är fullt medveten om att detta är långt från hur vi har det idag.

Jag frågar Charlie vidare om han anser att alla människor kan bli rika. Han svarar:

- Jag undra verkligen varför man någonsin skulle vilja utgå från nått annat än att det är möjligt för den som vill, innan man försökt på 100 genomtänkta sätt.

- Berätta något som du minns speciellt extra från Lyxfällan?

- Oj, det är en hel bok... det får vi ta nån annan gång. Lyxfällan var mycket roligt, lärorikt och jobbigt. Det är en sån där upplevelse man inte skulle vilja vara utan men som man inte med självklarhet vill utsätta sig för igen.

Tack Charlie. Många inspirerande och lärorika svar. Som sagt www.balansekonomi.se om ni vill besöka hans föreläsningar. Jag kommer garanterat gå på den igen. För varje gång man går blir det en ny ”Aha”-upplevelse. Och Klas framför den på ett lite annorlunda sätt.

SKÖT OM ER MINA VÄNNER!
KRAMAR FRÅN ER SARA.


Till top