Dagny Carlsson snart 104 år: -- Kvinnor måste ”kaxa upp sig!”

Allmänt / Permalink / 2
Hej mina fina vänner!

Hoppas ni alla mår bra! Ingen har nog kunnat undgå att höra om Dagny som fyller 104 år den 8 maj. Hon är Sveriges äldsta bloggerska, ja t om världens äldsta bloggare och kanske vår mest moderna pensionär. Jag har nu äran att få ha hennes som gäst i min blogg.

Jag vill börja att berätta varför jag bloggar. Jag har alltid älskat att skriva, sen jag var barn. Som så många andra tjejer skrev jag dagbok. I skolan på svenskan blev jag jätte glad när vi fick skriva uppsatser. När jag var 17 år började jag jobba som frilans-reporter. I 5 år jobbade jag som hotel-receptionist och så fort det var lugnt i reception så åkte block och penna fram. Kombinerade dessa två yrken med att jag också jobbade på restaurang som servitris, hovmästarinna och även restaurangchef.

I den åldern orkade jag jobba hur mycket som helst och behövde inte mycket sömn. Var också ute och dansa flera gånger i veckan då jag alltid har tyckt om att dansa och då mest bugg och foxtrot. Jag sökte jobb på hotel som jag visste att det bodde kändisar och intressanta personer på så jag fick göra intervjuv. Dessa 5 år är verkligen minne för livet för mig!

Jag bloggar också för att jag vill förmedla kunskap, glädje, tankar och förhoppningsvis kunna ge nya tankar samt inspirera. Därför blandar jag också olika teman men dessa ska ha anknytning till relationer till något. Dagens inlägg kommer att handla om relationen till att åldras.

Jag gillar att studera, iaktta mänskligt betéende. Jag lär mig också mycket av mina gästbloggare. En uppgift jag känner att jag har här på jorden är att hjälpa djuren så en del inlägg handlar om det. Jag hoppas ni som läser hittar inlägg som är intressanta för er.

Åter till Dagny Carlsson som fyller 104 år.

Dagny tycker att man ska vara nyfiken och inte rädd för saker och ting. Hon säger att om man klappar ihop får man inte ge upp, utan då ska man ta nya friska tag! Hon känner sig trots sin ålder piggare idag än när hon var 60 år. Fantastisk!

Hon är en barnlös änka och intresserad av politik, litteratur, teater och att umgås med trevliga människor. Hon sköter sig själv och lagar sin mat dagligen, promenerar och äter ordentligt.

- Jag vill vara ett gott föredöme för gamla tanter, för de är alldeles för beskedliga, säger Dagny.

För att bli mer jämställda männen tycker hon att kvinnor måste ”kaxa upp sig!” Och det måste man öva på, kommer inte på en dag. Dagny är en tuff tant som gillar det mesta. Hon gillar det roliga mest.

- Man säger att jag har humor! Humor gör kanske att saker och ting inte behöver tas alltför allvarligt och det kan man ha nytta av ibland när det trasslar till sig, säger Dagny.

- Vad har du för drömmar som du ej har upplevt? Är det något som du ej har gjort som du vill göra? frågar jag.

- Jag vill se midnattssolen! svarar Dagny. När man snart skall fylla 104 år har man ingen framtid och det är ingen ide att sitta och drömma heller.

- Dina råd för att få ett långt och lyckligt liv?

- Leva sunt, motionera och äta bra på regelbundna tider! säger Dagny.

Jag undrar om hon har tränat i sitt liv och i så fall vad.

- Jag har inte tränat speciellt, men simmat en del!

Dagny berättar att hon aldrig har rökt en endaste cigarett. Hon har aldrig haft något djur men älskar katter. Eftersom Dagny är så duktig och lagar sin mat själv varje dag så undrar jag vilken hennes favoritmat är. Hon berättar att det är vanlig husmanskost t ex rotmos med oxbringa och fläsk med löksås. Till frukost äter hon ett ägg och ett par smörgåsar med pålägg samt dricker kaffe.

- Vilka svenska kändisar tycker du är bra förebilder, som har varmt hjärta? frågar jag.

- Doktor Magnus kvartersdoktorn, Elisabeth Höglund och Malena Erman! svarar Dagny.

Vi kommer in på ämnet pengar………

- Jag tror inte att rikedom skapar lycka, men det är ett rent elände att vara fattig. Man behöver så mycket att man inte kan bli strandsatt vid sjukdom och arbetslöshet. Har man gott om pengar kan man unna sig att sätta guldkant på tillvaron, säger Dagny.

Hon berättar vidare att hennes föräldrar inte var speciellt kärvänliga mot varandra. Hon tror att hennes mor var djupt olycklig och att hennes uppväxt har påverkat hennes relationer senare i livet. Dagny säger att hon är sparsam men bjuder gärna på kalas och är gästfri. Hennes motto i livet är att leva i nuet, vara nyfiken på allt nytt och inte gräma sig för mycket över gjorde misstag. Just detta att vara nyfiken hör jag henne säga flera gånger.

- Har du gjort några investeringar i pengar i ditt liv som lyckats? Har du gjort några bra Hälsoinvesteringar? frågar jag.

- Jag sparade en gång i aktier och det har jag nytta av idag! Jag har inte gjort några speciella hälsoinvesteringar. Har haft fördelen av att vara relativt frisk. Jag plågades mycket av allergier och dålig matsmältning som 25-40 åring.

- Vilka år i ditt liv har du varit lyckligast?

- Jag var lyckligast de år jag levde i mitt andra äktenskap (53 år). Mitt första äktenskap var en katastrof. Numera rusar åren iväg. Men döden bryr jag mig inte om att tänka på överhuvudtaget. Det vore ”dödstrist!” :)

- Du är snart 104 år men vilken ålder känner du dig som? undrar jag. För mig är åldern bara en siffra på ett papper. :)

- Eftersom jag inte har några krämpor, ser yngre ut än jag är så känner jag mig ungefär som 75-80 år!

Är ni nyfikna på Dagnys hemsida så är den: http://www.123minsida.se/Bojan/

En fantastisk, härlig kvinna som jag hoppas få leva i många år till. En förebild för många och mycket inspirerande kvinna.

Jag är utbildad Hälsopedagog och ska avsluta dagens inlägg med vad jag tror kan ge ett långt liv om man inte drabbas av något utom ens kontroll såsom sjukdom eller olycka. Viktigt att åldras på ett positivt sätt! Vara lycklig med varje år som passerar i ditt liv! Tiden kommer passera, oavsett om du vill eller inte, så BÖRJA LEVA!

Kom alltid ihåg att du har bara ett liv, så slösa inte bort det på att vara olycklig eller att oroa sig över saker utan egentlig vikt. Var positiv och se alltid saker från den ljusa sidan. Njut av de små sakerna!

Behåll de fina minnena från ditt liv och håll dig inte fast vid dåliga upplevelse. Det gör dig bara sjuk på insidan, vilket syns på utsidan. Var alltid dig själv! Var medveten om varje dag i ditt liv! Utveckla din empati och lär dig förlåta.

Lita på din magkänsla. Le varje dag och tänk på dina positiva egenskaper. Skriv ner dom eller säg dom till dig själv. Börja dagen med det!

Begränsa ditt alkoholintag och rök aldrig cigaretter! Jag vill verkligen betona det då orsaken till min mors död var just cigaretter. Finns inget positivt alls med att röka och kostar dessutom mycket pengar. Så om du röker bestäm dig en dag för att sluta och gör det! Nästan 7000 personer dör varje år i Sverige på grund av rökning.

Ha några nära vänner och vårda dina relationer. Alla behöver känna sig bekräftade av andra människor. Det är också konstaterat att man lever längre om man lever tillsammans med någon om relationen är bra förstås.

Se till att ditt BMI är mellan 22 och 26, att du ej är överviktig.

Kroppens organ kan fungera väl i hög ålder om vi rör på oss, äter näringsrik mat och att umgås med andra kan påverka hälsan positivt. Fysisk aktivitet och muskelträning kan ge bra resultat högt upp i åren. Det är aldrig försent att börja träna. Träningen behöver inte vara intensiv, kan räcka att promenera 30 minuter varje dag. Det tror jag vi alla har möjlighet till.

Jag har jobbat på gym i 12 år så just detta med träning av något slag är viktigt för mig. Det gäller att hitta det man tycker är kul och prova sig fram!

Energibehovet minskar när vi blir äldre. Det beror dels på att ämnesomsättningen sjunker, dels på att man kanske inte rör sig lika mycket som när man är yngre. Se till att äta antioxidanter varje dag. Antioxidanter minskar antalet fria radikaler i kroppen. Ät så mycket vegetarisk mat som möjligt!

Undvika negativa människor och undvika ekonomisk stress är också viktigt för att leva ett långt liv. Lära sig säga nej. Undvik droger i alla former och se till att du jobbar på en arbetsplats som du trivs på. Skilj på jobb och arbete!

Jag tror personligen också som bor utanför stan att man ska andas ren luft. Många som bor i tätbefolkade områden andas tyvärr luft som är förorenad. Jag bodde i stan när jag fick mitt första barn men flyttade ut från stan direkt då. Tycker inte att ett barn ska behöva växa upp inne i stan, men det är min åsikt.

Jag är uppvuxen med djur, mina tre barn är uppvuxna med djur. Så att ha ett husdjur påverkar oss positivt också. Att hjälpa andra, ge av sig själv mår man också bra av! Ge komplimanger! Le och du får ett leende tillbaka! :) :)

Sköt om er!

MÅNGA KRAMAR FRÅN ER SARA.


#1 - - FREEDOMtravel:

Visst borde tanter kaxa till sig och visst borde unga kanske också vara bättre på att lyssna på äldre. Men alla vill ju göra sina egna misstag... ;) På det personliga planet kanske det får vara så, men på ett samhälleligt plan blir det ju ett problem om vi inte lär oss av tidigare generationer.

Svar: Hej!Sant! Vi har mycket att lära från dom äldre. Och även att visa respekt till den äldre generationen. Många gör tyvärr inte det. Ha en fin dag! Kram! Sara.
Sara

#2 - - Kerstin Carlstedt:

Hej! Vilken underbar läsning om Dagny ❣

Svar: Hej Kerstin! Tack för dina fina ord. Dagny är en fantastisk kvinna! Kram! Sara.
Sara

Till top