Mia Törnblom: - Ärlig och lojal ska en sann vän vara!

Allmänt / Permalink / 0
Hej alla underbara människor!

Idag ska jag ta upp relationen till vänner. Var är det för skillnad på en vän och en sann vän? Hur ska en sann vän vara? Hur ska du vara för att få bra vänner? Hur behåller man dom? Är det bäst att ha några stabila vänner eller många? Vilken ålder bör sina vänner vara? Som man själv? Är det lika bra att ha vänner av sitt eget kön som sitt motsatta? Om en vän sviker en, ska man ta bort sin vänskap med han/henne så? Har man olika antal vänner i olika åldrar?

Det är några frågor som dagens inlägg kommer att handla om. Och vem är inte bättre att svara på dessa frågor än Mia Törnblom! Har även pratat med några av mina vänner.

Jag läste häromdagen denna text i en bok: ”Den människa som inte är intresserad av sina medmänniskor har de största svårigheterna i livet och åstadkommer också de största skadorna på andra. Det är från sådana människor som alla mänskliga fel härstammar.” Det ligger mycket sanning i denna text.

Om du vill få vänner måste du anstränga dig för att göra saker för andra människor –saker som kräver tid, energi, osjälviskhet och eftertanke. Om du vill att andra ska tycka om dig, om du vill få verkliga vänner, om du vill hjälpa andra samtidigt som du hjälper dig själv, tänk då på att vara genuint intresserad av andra människor!

Alla längtar efter goda lyssnare. En del ringer t om efter doktorn när de bara vill ha någon som lyssnar på dem. Viktigt att vara en bra lyssnare men också att uppmuntra andra att prata om sig själva! Låt den andre känna sig betydelsefull!

En gyllene regel är: ”Ge till andra det du vill att de ska ge till dig!” Alltid och överallt!

Du vill ju ha erkännande från dem som du kommer i kontakt med. Du vill att de ska se ditt rätta värde. Du vill känna att du är betydelsefull. Du vill ha uppriktig uppskattning. Man måste ge för att få!

Jag har i mitt liv valt att ha få vänner och inte många ytliga. Jag har några vänner som jag lärt känna för 30-35 år sen och som finns kvar i mitt liv idag. Det kallar jag sanna vänner. En del år har man av naturliga skäl mindre kontakt, men jag känner och vet att dom finns kvar.

Jag har alltid jobbat med människor och en sak som har varit som en röd tråd i mina yrken är att lära mig personers namn. Det är det vackraste ordet för honom eller henne. I min roll som gympa- och spinningledare har jag tagit ett par namn vid varje klass jag kört och lärt mig dessa. Så glad en person blir när jag säger: ”Hej……. Välkommen! ” Dom lyser upp som en sol.

En annan sak som varit som en röd tråd för mig är att ge beröm! Alla älskar att få beröm och växer när de får det. Något som också är mycket viktigt att ge till sina barn, små som vuxna. Så beröm alla framsteg. Var hjärtlig i ditt gillande och frikostig med ditt beröm. Om jag säger till en medlem efter ett spinningpass: ”Vad duktig du var idag! Vad hårt du kämpade, jättebra jobbat!” så är chansen väldigt stor att han/hon går hem glad och längtar tills nästa pass. Precis som säger du till ett barn: ”Vad duktig du är som gjorde läxan före du går till en kompis!” så kommer säkert barnet att göra detta igen. Slösa med beröm!

Vilka behov av vänskap har du? Vad räcker för dig och vad är du nöjd med? Vissa av oss är mer sociala, vill ha ett stort nätverk omkring oss. För andra räcker det med ett fåtal vänner. Vi har olika behov och det är lika rätt att ha en riktig vän som att ha tio. Utgå ifrån dig själv och dina behov. Med de sociala nätverken som vi har är det lättare att hålla tätare kontakt med nära och kära.

Vänskapsrelationer utvecklas med tiden och ibland glider vi åt olika håll. Vi upplever saker och gör val som utvecklar oss åt olika håll. Man kan bli osams med en nära vän, men man är fortfarande vänner, för den förstår. Man förstår varandra och kan reda ut saker.

Min allra bästa vän är min hund Molle, en flat på 3 år. Det behöver inte alltid vara en människa. Vi behöver inte alltid ord utan förstår varandra. Han är förstående, rädd om mig. Jag brukar säga till honom och även tänka: ”Du är inte min hund utan du är min bästa vän!” För mig låter det bättre för jag vill känna att vi är på samma nivå då vi båda är djur. Vi är båda djur med känslor! Innerst inne vet jag såklart att han är min hund, men det känns bättre att tänka min sanna, bästa vän!

Stanna upp en stund och reflektera över nuet och vänskapsmålen. Hur vill du ha det? Vilken typ vill du vara för andra? Vad förväntar du dig av dina vänner? Att definiera sin syn på vänskap är en bra start på goda vänskapsband. Ansträng dig för att vara den vän som du själv vill vara. Förändra inte en vän, utan acceptera dem som de är. Det går inte att ställa villkor på vänskap.

En riktig vän är någon som står vid din sida i motgång, någon som du kan förlita dig på, vända dig till och dela dina bekymmer med. Som du samtidigt kan skratta tillsammans med! Man lyfter upp varandra! Hjälper dig att bli en bättre människa. Vägleder dig om du gått vilse eller hamnat snett. Tilliten måste finnas!

Ni kanske tänker med det som jag skrev tidigare att min hund är min bästa vän att jag inte kan prata och få svar på saker. Det är till viss del sant. Då kanske jag måste ventilera mig med en människa. Men han lyssnar och visar förståelse och det gör att jag får tänka och kommer oftast på lösningar själv. Ibland kan det hjälpa att någon bara lyssnar. Och tilliten finns där till hundra procent.

Våra liv ser olika ut och vissa perioder har vi svårare att hitta tid att ses. Har man t ex småbarn kan man inte träffas i samma utsträckning som man kanske har gjort tidigare. Saker förändras, vi tvingas alla prioritera annat eller andra emellanåt. Det är normalt och det ska vi inte ha dåligt samvete för.

Mina barns gudmor är en vän som funnits i hela mitt vuxna liv. Kristina heter hon, är 60 år och jobbar heltid som administratör. Jag ställde frågorna till henne som jag inledde dagens blogginlägg med. Hon berättar att hon har ca 30 vänner, därutöver släktingar som hon gärna umgås med. Hon säger att en sann vän kan man träffa efter ett år och det känns som igår. Jag kan inte annat än hålla med.

För att vara en bra vän tycker Kristina att man ska vara pålitlig, inte krävande, acceptera att vi alla är olika. Hon föredrar att ha några stabila bra vänner. Vidare säger Kristina:

- Om man har tid och ork att träffas är väl det en fördel. Men efter 8 timmars arbetsdag och två timmars resa är man slut på kvällen. Vart tog förkortad arbetstid vägen? 6-timmars arbetsdag? Nej, istället höjs pensionsåldern!

Hon vill gärna arbeta mindre och ha mera tid för sina vänner och sin gamla 89-åriga pappa. Tycket att det är jättetråkigt att behöva jobba så mycket och att veta att efter ett arbetsliv kommer man inte ens ha en vettig pension.

Kristina tycker inte att åldern spelar någon roll, men är man jämnårig ligger man väl ungefär på samma nivå i livet, kanske förstår varandra bättre. Hon har mest kvinnliga vänner, men säger att det är individuellt.

Jag frågar hur man ska göra om en vän sviker en, ska man ta bort sin vänskap med han / henne då? Kristina svarar:

- Om man gillar drama kan man ju göra det, jag för min del skulle fortsättningsvis bara träffas på mina villkor, inte ställa upp och vara hjälpsam!

Jag har också ställt samma frågor till en killkompis till mig som heter Johan, är 62 år och säljare. Det blev svaren lite annorlunda… Han säger att han har 300 nära vänner på Facebook, 15 st i Sverige och ca 50 i hela världen.

En sann vän för Johan är en som ställer upp inte för sin egen del utan är till hjälp för honom, resten är bekanta. Han tycker att man ska bjuda på sig själv, vara lyhörd och känna att det finns personkemi. Som kundvård inte bara höra av sig då man behöver hjälp.

- Jag tror inte det finns många stabila vänner, hur ska man kunna ta hand om alla? Därför blir det några få som man kan bygga god vänskap med, säger Johan.

Han tycker att åldern är betydelselös, viktigast att ha samma intressen, tänker lika eller kan komplettera varandra. Johan tycker inte att man behöver ta bort någon som sviker, saker kan ändra sig, men energitjuvar och parasiter tar han bort!

Jag tror alla vet vem Mia Törnblom är. Och min första tanke som kom när jag beslöt att göra detta inlägg om relationen till vänner och tankar kring det var just till Mia! Hon är författare, föreläsare och utbildare. Även varit sommarpratare och programledare. Mia är född 10 maj 1967 i Stockholm. Några böcker som hon har skrivit är: Självkänslan, Du äger, Personligt ledarskap, Personlig marknadsföring, Hur svårt kan det vara? Mera självkänsla MM.

- Mia, hur många vänner ungefär har du? I Sverige och i hela världen? frågar jag.

- I och med mitt arbete så får jag möjlighet att lära känna väldigt många och många känner förtrolighet med mig. Nära vänner ett tiotal, som jag håller kontakt med regelbundet ca 20, av dessa arbetar och bor ungefär 5st utomlands, svarar Mia.

- Vad är skillnad på en vän och en sann vän? undrar jag vidare.

- Jag använder endast ordet vän om det är någon som står mig nära, annars är det en bekant.

Tankvärt. Tänker då på det som Johan svarade med 300 nära vänner på Facebook. Jag har också många vänner där, men dom flesta för mig är som Mia svarar bekanta.

För Mia är det viktigt med ärlighet, lojalitet och att de delar några för henne viktiga värderingar. För att få bra vänner är det samma sak… ärlig, lojal, intresserad på riktigt att ställa frågor.

Hon menar att man lär sig genom livet hur man behåller dom. En del tappar man för att livet går åt olika håll och andra väljer man bort för att de inte är snälla. Mia tycker att det viktigast att ha få bra än många.

Vidare tycker Mia att åldern inte är viktigt. Personlighet, engagemang och lojalitet är viktigare. Hon tycker inte att det spelar någon roll om man har manlig eller kvinnliga vänner utan det är personligheten som är det viktiga.

Jag frågar även henne:

- Om en vän sviker en, ska man ta bort sin vänskap med han/henne då?

- Det går inte att svara generellt på det men vi bör veta att vi har den rätten, vi måste inte behålla en vänskap som vi känner oss otrygga i.

- Tror du att man har olika antal vänner i olika åldrar? undrar jag.

- Det tror jag absolut, sen spelar ju även fritidsintressen in, är jag engagerad i en lagidrott kommer jag kanske ha fler vänner än om jag spelar piano osv. men det är ingen tävling.

Tack fina Mia för dina svar. Nu vill jag önska er alla en superfin fortsatt lördag! Och var rädd om dina vänner! 

MÅNGA KRAMAR FRÅN ER SARA.
Till top