Susie: -Kommunikationen med djur är ärlig och rak!

Allmänt / Permalink / 0
Hej alla härliga människor!

Hoppas ni mår jättebra och gör er dag till en toppendag! Jag känner starkt att en av mina uppdrag på jorden är att finnas för djuren och hjälpa dom. Därför blir det ett blogginlägg ibland om djuren. Jag är övertygad om att Susie Päivärinta också känner så och även hennes syster Lili.

Susie inledde sin karriär tillsammans med systern Lili i popduon Lili & Susie, som framförallt var stor på 1980-talet och i början av 1990-talet. Vid sidan av musiken började de båda också att ägna sig åt djurskyddsarbete och djurrättsfrågor. Singeln ”Oh Mama” blev etta på svenska topplistan. Den spelades flitigt på klubbar världen över. Ja många av deras låtar blev mycket kända.

Susie är född 1964. Hon har en busig liten hund, Bella, en Jack Russel. Genom mycket fysisk kontakt pratar hon med Bella.

- Djur är så naturliga så kommunikationen är väldigt ärlig och rak! säger Susie.

Jag frågar:
- Vad är skillnaden att kommunicera med ett djur och med människor?

- Det är den totala ärligheten, svarar Susie.

Jag håller med. Det är väldigt enkelt att prata med djur. Ärliga, kravlösa och omtänksamma. Tänker jag på mina två hundar kan jag skriva en hel lista på positiva egenskaper. Jag frågar vidare:

- Tycker du att det är lätt att få kontakt och kommunicera med alla slags djur eller är det skillnad på kontakt till olika djur?

- Svårt men hundar är väldigt naturliga att ha kontakt med, men jag älskar djur i stort så kontakt med olika djur är underbart och viktigt. Allt levande ska bemötas med respekt och kärlek. Och det är mitt mål att jobba för. Jag vet dom som har fått en mycket fin relation till fåglar som kråkor, korpar, skator eller kajor.

Vidare säger Susie:

- Djur kan bli främmande och skrämmande, det ser man ofta på invandrarbarn som är väldigt rädda för djur. Vi behöver varandra djur och människor och vi har mycket att lära av djuren och naturen.

Visst är det så. Vi växer oftast upp med ett djur och för oss blir det naturligt. Jag brukar erbjuda barnet att komma och klappa min hund när barnet är rädd. Vill hjälpa till att rädslan går bort.

- Vilka är dina framtidsmål? frågar jag.

- Jag ska jobba med min musik och samtidigt för bra projekt för djuren.

Många forskare hävdar att kontakten med djur och natur är ett basbehov hos människan. De människor som tidigt i livet träffar djur och upplever fördelarna med dem, kommer med stor sannolikhet att ha en fortsatt bra bas och utveckling av intresset. En positiv inställning till djuret är en förutsättning för att kunna uppnå de positiva hälsoeffekterna.

Man vet att oxytocin frigörs i våra kroppar när vi klappar ett djur. Oxytocin gör oss lugna och avspända och lär främja anknytningen mellan föräldrar och barn. Vi vet att dementa åldringar mår bättre om de får ha djur i sin närhet.

När du möter ett djur, möter du dig själv. Djur vet hur glad respektive ledsen du är. Hur balanserad eller rädd du är. Våra tankar och känslor skapar djurens reaktioner. Detta märker jag mycket väl på mina två hundar. Är jag lugn är dom lugna. Är jag stressad, blir dom lite busiga. Är jag ledsen så tröstar dom osv.

Djur är ärliga, de lever i nuet och de har inga förutfattade meningar. De ger en villkorslös kärlek! De ger utan att ha en tanke på vad de får i gengäld. Hundar speciellt, känner även ett stort ansvar för sina ägare. Djur ”berättar” om olika saker antingen via bilder, känslor eller ord. Jag tycker detta är så fantastiskt!

Jag hoppas alla tar sig tid att förstå och kommunicera med sina djur. Hundar t ex brukar berätta vilka ben dom tycker bäst om, att de är uttråkade inne, inte tycker om maten, att de vill springa mer etc. Min flat coated ret river på 3 år berättar tydligt för mig vad han tycker om folk och vilka tv-program han gillar och inte gillar. Han gillar inte när folk har mössa på huvudet. Han vill se hela huvudet. Djur är verkligen egna individer och ska respekteras. Ofta kommer hundar och berättar om hur mycket de tycker om sin familjeflock. Besvara din hund då.

Det finns så mycket vi kan göra för djuren! Tänk efter vad DU kan göra!

MÅNGA KRAMAR FRÅN SARA.
Till top