VÅRKÄNSLOR!

Allmänt / Permalink / 0
Hej mina vänner!

Jag har klurat hur jag kan ändra bilden när jag kopierar min sida och även frågat bloggportalen, men dom kan inte hjälpa mig. Därför blir bilden med Mia kvar. Ska klura vidare. 

Idag ska jag skriva om relationen vi har till årstiderna och orsaken till att vi har årstider. Och varför får vi vårkänslor? Vilken är din favoritårstid? Maila mig gärna och berätta!

Lite kort kan man säga att årstiderna beror på jordens bana runt solen och jordens lutning. När det norra halvklotet vänds bort från solen blir det höst och vinter här. På södra halvklotet blir det samtidigt vår och sommar. Den extra solenergin värmer upp jorden och luften. Jordens lutning ger oss årstider!

Samtidigt som jorden rör sig runt solen, roterar den också runt sin egen axel. Visste du att jorden ligger i genomsnitt 149 600 000 km från solen? Det tar drygt 8 minuter för ljuset att färdas mellan jorden och solen. Intressant tycker jag.

Jag har frågat några vänner vilken årstid dom tycker bäst om och jag kan säga att jag har fått alla fyra årstider som svar.

Själv kan jag idag inte säga vilken jag tycker, då alla årstider har sin charm. Tidigare tyckte jag sommaren men min yngsta hund Molle har lärt mig att älska vintern. Han blev ormbiten när han var valp vilket har fått mig att avsky ormar. Det finns inte ormar och fästingar på vintern så det är så avslappnade och skönt att gå i skogen och ha honom lös, se hans glädje, och inte behöva vara rädd. Har man hund så måste man kunna gå ut i alla väder och lär sig att tycka om det. En hund ska ut även om det är snöstorm eller regnar.

Jag minns en gång när jag var barn och sa till min favorit-faster: ”Vad jag längtar att det ska bli sommar!” Då var det höst. Min kloka faster svarade: ”Om du bara längtar till sommaren är det ju att du längtar att tiden ska gå!” Det fick mig att tänka till och njuta av varje dag.

Vad händer i kroppen när vi känner vårkänslor? Det är påsk nästa helg, varit en hel del soliga dagar och jag har sett att många människor har blommat upp. Sedan är det synd om dom som är allergiska och får en jobbig vår.

Det händer mycket på våren. Flytfåglarna kommer tillbaka, djuren föder sina barn och de första tussilagorna ser dagens ljus och även andra blommor. Vi ser och observerar vad som händer i naturen.

Hormoner stiger i kroppen när ljuset återvänder, vilket gör oss piggare. Speciellt serotonin är en signalsubstans som påverkar våra känslor positivt. Studier visar t ex att vi mår bra av att vara ute i naturen, se grönskan och allt annat. När vi upplever positiva vårkänslor, påverkas hjärnans belöningssystem.

Vi får också ett tillskott av D-vitamin som gör oss piggare. Värmen gör att vi är ute mycket mer. I och med att vi har mindre kläder på oss, visar mer hud för att det är varmare, gör det också att vi oftast ser mer på varandra.

Varför blir vi piggare av ljuset? Jo ljuset skickar signaler via ögat till hjärnans tallkottkörtel om att stänga av tillverkningen av sömnhormonet melatonin. Följden blir att vi blir piggare.

Jag avslutar mitt inlägg med ett citat från Nalle Puh:

- Du är modigare än du vet,
starkare än du tror
och klokare än du förstår!

Ta hand om dig!

Kramar från Sara.
Till top