Börje Salming: - Jag körde på! Fick inte visa att det gjorde ont!

Allmänt / Permalink / 0
Hej alla härliga människor!

Nu är det hockeytider och därför inbjöd jag en riktig hockeylegend att vara gäst i min blogg. En kille som har spelat i NHL First All-Star Team och NHL Second All-Star Team, som kom 5:a i OS 1992, kom 3:a i Canada Cup 1991, 4:a i VM 1989, 5:a i Canada Cup 1981, 4:a i Canada Cup 1976, fick silver i VM 1973, brons i VM 1972, SM-guld 1970, 1971 och 1972.

Får jag presentera ishockeyspelare, entreprenör och en av Sveriges största hockey-legendarer Börje Salming! Född 17 april 1951 utanför Kiruna. Vi får höra om Börjes relation till sig själv trots hans många skador!

Kan avslöja först att jag har lite personlig kontakt med honom. När jag var i 20-års åldern jobbade jag 5 år som hotelreceptionist och var även frilansreporter. Dessutom jobbade jag som servitris, hovmästarinna och restaurang chef. Innan jag fick mitt första barn jobbade jag väldigt mycket så jag kunde vara hemma och ta hand om min son i 3 år. Tre fantastiska år i mitt liv.

När det var lugnt i reception skrev jag reportage till olika tidningar. Jag sökte jobb på hotel där det var mycket kändisar. En av dessa var Carlton Hotel. Och där träffade jag Börje Salming! Tre Kronor, Stenmark och många andra bodde samtidigt på detta hotel. Jag hade innan jobbat på Queens Hotel och när jag bytte till Carlton följde många med mig bl a Thomas von Brömsen och Sven-Åke Cederhök, två glada härliga killar.

Ibland när man jobbar på hotel får man sitta i telefonväxeln som är ett separat rum. Där tillbringade jag några kvällar med Börje Salming och jag har nog aldrig skrattat så mycket i mitt liv som jag gjorde med honom. Hade svårt att svara i telefon och många journalister ringde för att få sig en intervju med Stenmark. Nu ville inte Anne som han var tillsammans med då att jag skulle släppa igenom några journalister, men Stenmark sa ok, så dom var inte riktigt överrens där. Jag har frågat Börje om han minns tiden på Carlton Hotel och det gör han. :) 

I vilket fall så är för mig Börje en underbar, glad, mysig och härlig person som jag förstår har haft ganska jobbigt i sitt liv. ”Blod, svett och tårar” har det varit en hel del i hans liv.

Börje och jag har också gemensamt att vi har varit Vaxholmsbor. Börje har bott där och jag är uppvuxen i Vaxholm. Idag bor han på Gärdet i Stockholm sen två år. Han har fyra barn och två av dom bor med honom. Dom två äldsta bor med fyra barnbarn i Vaxholm. Så idag är han inte granne med Stenmark.

- Jag har förstått att din storebror Stig Salming ”Stigge” och du har betytt mycket för varandra under er uppväxt. Var bor din bror? undrar jag.

- Stigge bor i Gävle sen 1968 och vi har jättebra kontakt, svarar Börje.

- Vad gör du för att röra på dig idag?

- Jag tränar med PT och går på olika klasser på Sats 3-4 gånger i veckan. Jag tränar på Sats Stureplan och på Gärdet. Spinning är bra!

Där kom en till gemensam sak då jag är spinningledare och håller med om att spinning är bra, kanske den bästa konditionsformen.

- Vad gör du på kvällarna?

- Jag är mycket hemma, men äter gärna ute och går på bio t ex.

- Hur började du att åka skridskor? Vilken ålder var du då?

- Jag var 6 år, fick Stigges gamla. Det var så det startade och jag hängde mycket på hockeyplan.

- När lämnade du Sverige för Nhl hockey?

- 1973. Det var som ett jobb. Jag tränade varje morgon och reste till borta matcher.

- Du fick massor olika skador under din hockeyperiod. Märker du av någon av dessa skador idag? Jag vet att du har fått artros. Känner du av artrosen mycket?

- Ja det gör jag. Känner av i en höft och axlar. Tränar med en PT med mina axlar, svarar Börje.

- Det hände en olycka en gång och du fick sy 300 stygn. Berätta vad som hände!

- Det var fruktansvärt, en Detroit-spelare skar upp mitt ansikte med sin skridsko. Jag hade täckt ett skott - och låg på isen - och hade pucken under mej. Min målvakt skrek åt mej att ligga kvar - men samtidigt tacklade min backkompis Detroit-spelaren. Han stapplade bakåt och trampade mej i ansiktet med skridskon - så skinnet hyvlades av. Jag blev tvungen att sys med 300 stygn. Ärret gick över hela ansiktet.

Jag förstår att det var brutalt att spela i NHL på 1970-talet. Det var inte lika hårda regler kring våldet i hockeyn som det är nuförtiden.

- Du vann nyligen ett husköp. Vilka problem hade du med köparen? undrar jag.

- Vi lämnade en massa saker i villan som han ville köpa, men han betalde aldrig. Jag fick rätt i rätten.

- Apropå sommaren… du har skrivit flera böcker bl a ”Grill med Salming”. Det sägs att du är kung vid grillen! Jag är vegetarian! Har du något bra tips på vegetarisk mat att grilla?

- Grilla olika grönsaker med bra kryddor och såser som du gillar! 

- Idag har du verksamheter rörande både underkläder och andra saker. Berätta!

- Ja har underkläder, indoor sport, innebandy, handboll, squash med tillbehör och skor. Salming running med tillbehör och skor, parfymer, glasögon, hockey utrustning, bad mm. Jag har butik på Kungsgatan i Stockholm, en butik i Göteborg, Oslo och i Tyskland.

- Du gjorde succé som sommarpratare i Sveriges Radio den 13 juli 2014. Om du var sommarpratare denna sommar, vad skulle du vilja prata om då? frågar jag.

- Jag skulle nog berätta samma saker och lite till. 

- Har du något bra tips för att lyckas med det man vill i livet?

- Ja, var ödmjuk och ge 100 % !

- Vad gör du idag för att vara lycklig Börje?

- Jag är ute mycket i naturen och är med familjen.

- Hur ser din sommar ut?

- Jag kommer att vara hemma, vara ute mycket och med familjen.

Börje säger vidare att kroppen tar stryk oavsett vad man håller på med. Och att han har bestämt sig för att göra det bästa av sitt liv! Kloka ord tycker jag. Börje håller också igång för sin yngre sambos skull, är inte kul för henne om han förfaller, som han själv säger.

- Att vara bra tränad är bra för självkänslan! säger han.

Börje Salming är inte en kille som ger upp. Han har kört på och inte visat att det gör ont, inte gråtit. Han har kämpat till sista blodsdroppen! Men hans kärlek till hockeyn har vad jag förstått varit störst. En person som jag tycker är värd att hyllas! He is the King! :)

Han har starka band till Kiruna och åker dit några gånger om året med barnen. Jag tycker det är så fint och det värmer i mitt hjärta då jag värnar om djuren och naturen när Börje säger:

- Är man i naturen så är det naturens lagar som gäller! Vargen var här före oss!

Helt rätt. Låt naturen vara och djuren skulle må mycket bättre om inte deras värsta fiende människan fanns där.

Ikväll är det hockeyn mellan Finland mot Canada. Jag gissar att Börje sitter hemma i sin lägenhet och kikar på matchen. Må bästa lag vinna! säger jag.

HA EN BRA VECKA OCH SKÖT OM ER!

KRAMAR FRÅN ER SARA.Till top