LIVS LEVANDE TOMAS LEDIN! 

Allmänt / Permalink / 1
Hej mina härliga vänner!

Jag hoppas att ni mår ”bäst” och njuter av värmen! Fick jag bara välja en person att ha som gäst i min blogg så är valet ganska lätt för mig. Den finns en ståtlig, framgångsrik, musikalisk och folkkär man på 188 centimeter och som är född 25 februari 1952 i Östersund. En svensk sångare, låtskrivare, gitarrist och skivproducent som heter Tomas Folke Jonas Ledin! Tomas gör inga intervjuer detta år så jag är extra glad att jag fick en exklusiv intervju med honom!

Vad gör Tomas då detta år? Jo han skriver en del nya låtar och det är inte omöjligt att han spelar in ny musik framåt hösten. Jag har förstått att när en artist skriver nya låtar eller en författare går in i en skrivperiod så har dom inte tid för att låta sig intervjuvas. Så tack Tomas!

Vad betyder då Tomas för mig? Varför är han min önskegäst i min blogg? Under min uppväxt hade jag två idoler; Tomas Ledin och David Bowie. Jag har Tomas alla skivor, har inte missat någon. Det var LP-skivor när jag var barn. Hans texter berör och det tror jag säkert dom gör för väldigt många. Mina tre barn har fått höra Tomas under deras uppväxt och tycker han är bra. Vi har gått på konserter ibland och njutit av hans musik… På Cirkus och Skansen bl a. Jag har haft otaliga ”Ledin-låtar” i mina gympa- och spinningpass.

På Gröna Lund en gång fick jag en pratstund med Tomas bakom scenen. Oj vilken lycka när man är en ungdom! :) Ännu större lycka blev det när jag fick vara bakgrundsdansare till hans åt ”Not bad at all!”. Fick skivan signerad efter en hel dags inspelning. Kul var det! Nu vet ni lite om vad Tomas betyder för mig. Hans texter är magiska! En del vet jag tycker dom är enkla men det är just enkelheten som berör. Som han själv säger… många barn har kommit till världen till låten ”Inatt e jag din!” :)

Tomas bor med hustrun Marie i en lägenhet på Östermalm. De har sönerna John och Theo. Jag tror vi alla känner till hans otaliga hits och jag gissar att ”Sommaren är kort” och ”En dag på stranden” kommer att spelas en hel del på radion nu när sommaren nalkas. Marie Ledin driver bland annat Polarpriset som grundades av hennes pappa Stikkan Andersson.

Jag tycker det är så fantastiskt att en av Sveriges folkkäraste artister fortfarande brinner för att skriva låtar och gillar mötena med publiken. Hoppas att det aldrig upphör.

När Tomas var 17 år åkte han till USA ett år. Det var där han började spela för publik, på kaféer och klubbar. När han var tillbaka i Sverige sammanförde han med Lasse Samuelsson. Tomas framförde några låtar med akustisk gitarr, i soffan i Lasses vardagsrum. Han blev direkt erbjuden att spela in en LP. Och på den vägen är det. När jag såg Tomas Show på Cirkus i Stockholm fick man följa med hans liv och det var mycket intressant.

Debutsingeln ”Då ska jag spela” gick direkt upp till sjätte plats på Tio i topp. Minns ni Tio i topp?  Sedan ville Tomas erövra världen och han flyttade till England och skrev kontrakt med en amerikansk manager. Vi är glada att Tomas nu bor i Sverige och ger oss glädjen att njuta av hans musik.

- Hur ser en vanlig dag ut för dig? frågar jag Tomas.

- Jag har nog inga direkt vanliga dagar…. Dagen beror på vilken fas jag befinner mig i. Om jag skriver, spelar in ny musik i studio, repeterar, turnerar eller bara tar det lugnt. Så det varierar!

- Jag vet att du gillar Qigong. Har du provat Yoga? (Själv har jag kort och går på Yogahimsa på Östermalm, gillar mest Yin Yoga och Bikram Yoga)

- Jag har provat yoga. Kan rekommenderas!

- År 2012 blev du utnämnd av Elle till bäst klädde man. Vilket är ditt favoritplagg hemma och på fest?

- Det beror på årstiden och humöret, men en vit skjorta och ett par jeans eller en kostym funkar alltid….

- Kan du dansa? I så fall vad? frågar jag nyfiket.

- Alla kan dansa men i mitt fall är det tveksamt, även om det händer att jag försöker. 

Vi pratar om Tomas låtar och om han har någon egen favorit, men han säger att det beror på vilket humör han är på. Det kan jag förstå, jag är själv likadan. Nu när jag renskriver intervjuen lyssnar jag på Lugna Favoriter i bakgrunden. Det är behagligt.

- Vilken är din idol och varför?

- Som tonåring var det The Beatles, Jimi Hendrix, Bob Dylan och liknande. Jag var ett klassiskt pop-offer, helt uppslukad av attityden, energin, om löftet som fanns i hur det lät.

- Vad har du för tips för att bli framgångsrik?

- Se till att göra något som du verkligen tycker om att göra!

- Är du rädd för något?

- Ja spindlar, svarar Tomas.

Ja dom är otäcka, det tycker jag också. Men jag försöker tänka att jag är större än dom. Kanske funkar för dig också Tomas. :) Då är huggormar och fästingar med hemska tycker jag. Min ena hund blev ormbiten när han var valp och det sitter i mig djupt.

År 2011 blev Tomas slottsherre när han genom sitt bolag blev hälftenägare till Hesselby Slott. Ja det heter så. I och med de nya ägarna fick namnet ändras från Hässleby slott till det mer ursprungliga Hesselby slott.

- Med mitt kontaktnät är ambitionen att det ska vara ett levande musikslott igen, säger Tomas.

- Vad fick dig att gå in i denna affär? Vad kan man göra där? frågar jag.

- När jag fick veta att Carl Michael Bellman varit där och sjungit i mitten på 1700-talet blev jag lite intresserad. Men mest var det nog tillfälligheter som gjorde att det blev som det blev. Att skapa ett musikslott var lockande. Det görs en del konserter, det finns konferensverksamhet, stora bröllop och födelsedagar firas, det full aktivitet året runt. På slottet finns ett hotell och restauranger, alla är välkomna.

Marie och Tomas har hållit ihop sen 1978 och jag vill önska dom varmt lycka till i sitt förhållande. Tomas säger så fint att man måste våga lita på kärleken! En relation förändras hela tiden och genom det så sätter man värde på helt andra saker än i början. Det kan göra att man blir starkare i relationen och att man förstår att framför sig finns så många gemensamma upplevelser och känslor som inte går att förutse.

Mina vänner, har ni tänkt på en sak… man kan göra allt till Tomas låtar……. :) 

….. Älska till ”Inatt e jag din”
….. Träna till ”Vi är på gång”
….. Handla till ”Not bad at all”
….. Promenera till ”Det ligger i luften”
….. Sova till ”Snart tystnar musiken”
….. Städa till ”Gilla läget”
….. Sola till ”En dag på stranden”
….. Simma till ”Sommaren är kort”
….. Dejta till ”Du kan lita på mig”
….. Flyga till ”Vingar av stål”
….. Jobba till ”Livs Levande”
….. Meditera till ”Blå blå känslor”
……Dansa tryckare till ”En del av mitt hjärta”
……Ska loss till ”Knivhuggarrock”
……Mysa i soffan till ”Vi ska gömma oss i varandra”

Ja Tomas Ledin kommer alltid att vara LIVS LEVANDE! :)

SKÖT OM ER MINA VÄNNER!

KRAMAR FRÅN ER SARA.
#1 - - Classe Larsson :

Har allting lyssnat på ledin sedan knivhuggar rock. Favoriten, du och jag och sommaren, lyssnat dansat myst och älskat till många ggr.

Svar: Hej Classe!
Ja Tomas Ledin har gjort så många bra låtar. I höst kör han en ny show på Circus i Stockholm. Den heter "Skarpt Läge". Tips! :) Ha en fin dag!
Sara

Till top