ATT SLUTA RÖKA!

Allmänt / Permalink / 0
Hej mina fantastiska vänner!

När jag skriver detta så börjar ”Sluta röka-veckan” (21/11-27/11) och jag hoppas så många som möjligt slutar röka då. Sök hjälp med det om du är rökare och känner att du inte klarar av det själv. Jag har aldrig ens smakat på en cigarett och det är sant. Jag tänkte när jag var 15 år ”Att varför ska man smaka på något som är dåligt för kroppen och som man kan bli beroende av och som dessutom kostar en massa pengar!”

Min mamma har rökt mycket och detta gjorde att jag avskydde allt med cigarettrökning och det var även skälet till att jag tidigt flyttade hemifrån. Jag stod inte ut med röken! Rökningen blev också hennes död senare i livet. Jag vill därför uppmana alla som röker att sluta idag! Ja jag skriver idag för dom jag känner som har slutat röka har bestämt sig direkt och klarat det.

Slutar du röka kan lukt- och smaksinnet förbättras efter bara två dagar. Efter tre dagar blir andningen lättare och du får troligen mer energi. Efter en vecka är du en mycket friskare person. Visste du att du efter 15 år som rökfri har i stort sett samma risk för hjärtinfakt som en person som aldrig rökt?

Det finns många tips på nätet hur du kan sluta röka så jag skriver inte dom här. Röksuget brukar hålla i sig 5-10 minuter, så hitta på något att sysselsätta dig med den tiden. Fysisk aktivitet är ett bra sätt, ut och gå en promenad. Gör en lista över saker att sysselsätta dig med under tiden och titta på listan när du känner suget.

FAKTA!
Risker med rökning:
50 procent av alla rökare dör i förtid. Dessutom ökar risken för andra icke-dödliga sjukdomar.
Cigarettröken innehåller 4 000 olika kemiska ämnen varav ett 40-tal är rent cancerframkallande.
Att rökning ger lungcancer är ett välkänt faktum, men att 80-90 procent av alla personer som får lungcancer är rökare är skrämmande siffror som kanske inte alla känner till.

Om du röker har du en större risk att drabbas av:
Astma
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
Lunginflammation
Hjärt- och kärlsjukdomar
Stroke
Hjärtinfarkt
Ett 20-tal andra cancersjukdomar såsom cancer i urinblåsan, matstrupen, bukspottkörteln och tarmen

Dessutom kan rökning orsaka:
Dålig hy som åldras i förtid
Rynkor
Dålig blodcirkulation
Ökad puls
Högre blodtryck
Kalla händer och fötter
Försämrad lungkapacitet
Dålig kondition
Försämrade chanser att bli med barn
Sämre immunförsvar
Diabetes
Reumatism
Åldersblindhet
Demens
Sömnsvårigheter

Sitter du på ett trottoarkafé intill en rökare som röker två cigaretter under en timme kan du exponeras för lika mycket rök som om du suttit bland rökare inne i en servering. Bara det är ett skäl att man inte ska röka, för att inte utsätta andra för fara.

Jag brukar säga till folk som röker nära mig ex vid busshållplatser att sluta röka. Jag vill inte dessa gifter i mig och jag brukar hosta när folk röker. Tål inte cigarettrök! Det är hemskt när en person precis har rökt och kliver på bussen och sätter sig nära. Lukten är hemsk efter en person som rökt och jag måste alltid flytta mig då. När rökare vet att dom ska vistas bland andra människor så borde dom tänka på att inte röka nära inpå.

Rökning dödar!
Ungefär hälften av alla som röker regelbundet kommer att bli dödade av rökning. Många av dem kommer att förlora upp till 20 år av sin livstid, jämfört med den genomsnittliga livslängden för icke-rökare.

Titta på bilden nedan så ser du vad en cigarett innehåller! Skrämmande tycker jag.

Min mamma dog p gr av att hon rökt mycket hela sitt liv. Alla hennes organ gick sönder samtidigt och det gick snabbt. Att "sluta röka-veckan" börjar just den 21 november, känns lite speciellt, det är min mammas födelsedag.

Var rädd om ditt liv du som är rökare! Ta tag i det idag! Ge inte upp! Jag vet att du kan lyckas att sluta röka!

LYCKA TILL!
Kram! Sara.
Till top