Dagny snart 105 år: -Man blir först gammal när man slutar vara nyfiken!

Allmänt / Permalink / 0
 
Hej mina härliga vänner!

Jag har tidigare gjort ett blogginlägg med proffsbloggerskan Dagny Carlsson och då skulle hon fylla 104 år. Inlägget var mycket uppskattat så jag beslöt mig för att kontakta henne igen för att se hur hon mår och hur det går med allt. I och med hennes popularitet så har hon fullt upp med allt hon blir bjuden att medverka i.

Du kan läsa mitt blogginlägg med henne här: http://xn--saraprleros-p8a.se/2016/march/dagny-carlsson-snart-104-ar-kvinnor-maste-kaxa-upp-sig.html

Dagny berättar att hon mår alldeles förträffligt och har inget att klaga över. Den 8 maj fyller Dagny 105 år, är född 1912. Fantastiskt! Jag frågar henne hur hon ska fira det…....

- Lever jag i maj så skall jag fira födelsedagen med stort kalas och massor av champagne! svarar Dagny.

- Du är med i filmen ”Hundraettåringen” och spelar en kvinna i en säng på ett ålderdomshem. Hur var det att vara med i en film?

- Att vara med i en film är kanske något flickor drömmer om. Att ligga i en soffa och se en gubbe klättra ut och in genom ett fönster är väl rätt trivialt, men det var roligt att se hur mycket jobb och omtagningar det blir när en scen spelas in. Det var hur som helst smart av regissören att välja en känd ”kärring” för rollen! :)

Jag har inte själv sett filmen, men kan bara hålla med Dagny. Jag har varit med på en del inspelningar och vet att det tar tid med alla omtagningar. Flera gånger har jag varit TV-publik och där får man också uppleva alla omtagningar som måste göras, vilket man inte tänker på hemma i soffan.

- Jag frågade förut om du hade någon dröm som du ej har upplevt och du svarade att du ville se midnattssolen. Har du fått göra det nu?

- Midnattssolen har jag inte fått se ännu, men lever på hoppat.

Jag hoppas att någon som läser detta kan hjälpa Dagny att få uppleva detta, kanske som en present till hennes 105-årsdag.

- Läste att du skulle köpa en smartphone. Har du reden köpt en? Hur går det?

- Jag har inte köpt någon smart telefon. Jag klarar mig ett tag till med den gamla eftersom den går att ringa med.

- Är det något i livet som du ångrar? undrar jag vidare.

- Jag ångrar att jag aldrig fick studera och fick det yrka jag ville ha, svarar Dagny.

- Vilka yrken har du haft?

- Jag har varit kontorist, sömmerska, arbetsledare och chef på en konfektionsfabrik, privatsekreterare och till sist pensionshandläggare på försäkringskassan. På Försäkringskassan avslutade jag arbetslivet med att ta hand om ”klagomuren” och skriva inlägg i besvärsärenden.

- Din favoritmat och dryck?

- Jag tycker om vanlig och varierad husmanskost och gärna en god efterrätt. Jag dricker gärna ett glas vin till maten. Helst rödvin eller champagne när det är fest!

- Om du var en politiker med makt. Vad skulle du vilja förändra i Sverige? I Världen?

- Om jag hade makt skulle jag göra allt för att få varaktig fred på jorden och se till att ingen fick svälta och fara illa, svarar Dagny.

- Är du singel idag?

- Jag är singel och har lärt mig att leva ensam. Någon ny att bo tillsammans med vill jag inte ha. Men ibland skulle det kännas trevligt med någon att sällskapa med på middagsbjudningar eller att gå på teater med.

- Hur ser detta år ut för dig?

- År 2017 har börjat bra. Jag är efterfrågad och får vara med om en massa trevliga saker. Folk vill efterlikna mig och äldre personer ser hoppfullare på att bli äldre och förstår att det inte bara är negativt att bli gammal.

Jag hoppas verkligen att Dagny får leva många år till och få vara frisk. Hon är en fantastisk kvinna och förebild. Vill du veta vilket yrke hon hade velat bli eller bara njuta av hennes berättelse om sitt liv och tankar kring livet så köp hennes bok som heter: ”Livet enligt Dagny! I huvudet på en 104-åring!” Jag har den hemma och den är rolig, klok och mycket intressant.

Tänkte avsluta mitt inlägg med att skriva några ord från Dagny ur hennes bok.

”Moderna människor köper sina möbler på Ikea, byter ut dem efter ett tag och slänger de gamla på tippen. Fast helst tycker de visst att ett rum ska vara nästan tomt, eller avskalat, som man säger på lite finare inredningsspråk. Jag tycker inte om avskalade rum för det finns ingen riktig hemtrevnad i dem. Är det för glest med möbler ser det ut som om kronofogden varit på besök och lagt beslag på en del av bohaget. Det borde inte vara något att eftersträva, tycker jag.”

”Ingen dam har heller rejäla underbyxor numera. Det de sätter på sig kallas för trosor och ju mindre de är desto bättre tydligen. För att inte tala om nutida badkläder som är så minimala att de knappt döljer någonting. Varför det är så begriper jag inte. Hur ska man våga visa upp sin skrynkliga lekamen i en sådan?”

”Som tur är har jag fått ett nytt arbetsliv på äldre dagar. Men mitt arbete idag är inte särskilt betungande utan mest roligt. Jag bloggar lite varje dag och för det blir jag inkallad som expert i alla möjliga frågor och sammanhang och intervjuad och inbjuden till tv-program och galor. På tv får jag ofta frågan om jag inte blir nervös inför sändningarna. Det blir jag inte, för det är inte lönt att oroa sig i förväg. Det kan ju inte bli mer än fiasko och blir det så illa, så är det ingen mening att ta ut misslyckandet i förskott.”

”Annars är det inget större fel på min kropp, jag är rörlig och nätt och har friska, raska ben. Folk frågar hur jag som är så gammal kan gå så fort, men jag tycker att det är ett högst normalt sätt att transportera mig på och det fungerar utmärkt så länge kroppsdelarna mår bra.”

”Vi kan mycket mer än vi tror och om man inte är rädd för besvär går det lättare. Att se slaget förlorat ska man akta sig noga för. Så länge det finns liv finns det hopp. Det är totalt meningslöst att tycka synd om sig själv och hänga upp sig på småsaker. Det kan inte mer än gå åt skogen men oftast ordnar sig allt på något sätt i slutändan.”

Tills nästa gång vi hörs; Sköt om er!

Och som Dagny säger; Sluta aldrig att vara nyfiken!

Till top