Sexologen Helena: - Skapa ett positivt sexuellt klimat!

Allmänt / Permalink / 0
 
Hej mina härliga vänner!

Hoppas allt är strålande med er. Jag har följt tv-programmet ”Gifta vid första ögonkastet”, tredje säsongen. Jag erkänner att jag gillar att se program där kärlek kan uppstå och det är den psykologiska delen som jag gillar. Hur är dom mot varandra? Vilka kommer att bli ett par? Vad fattas i deras relation? Vad har dom som är bra?

Vad tyckte jag då om paren i denna säsong? Mats & Elizabeth, Magnus & Sofia och Louise & Michael. Från första programmet gissade jag att det ej skulle funka mellan Louise & Michael. När två personer är handlingsförlamade och ingen anstränger sig är det dömt att det ej fungerar. Och jag fick rätt. Dom fortsatte ej att vara gifta. De avslutade innan programmen var slut.

Dom andra två paren trodde jag hade en chans. De fortsatte att vara gifta i sista programmet. Men jag blev lite tveksam när det blev ”tjat” om Elizabeths rökning och lite tveksam om Sofia skulle orka med Magnus otroliga trötthet som infann sig. Tjejerna upplever jag var de starka, de offrade mycket av sig själv för att få relationen att fungera.

Jag tycker att experterna gjorde fel som parade ihop Mats med en kvinna som röker då han uppenbart hade varit tydlig att han inte vill det. Jag har själv aldrig rökt, inte ens smakat på en cigg, och jag skulle aldrig kunna vara ihop med en kille som röker eller snusar. Bra att Elizabeth slutade men det ska vara för att hon vill det.

Sofia valde att fortsätta med Magnus trots att dom är väldigt olika varandra. Hon fick ändra om mycket av hennes bild av vilken typ av man hon skulle ha. Det finns stark kemi mellan dom som håller dom ihop trots olikheterna. Jag är själv mycket aktiv och skulle inte klara av att vara ihop med en kille som inte är det. Att kunna träna ihop är viktigt för mig och att killen äter sunt. Men som sagt, de har bra sex och en stark attraktion. Förhoppningsvis får hon igång Magnus. 😊

Apropå sex så blev jag nyfiken på Sexologen Helena Cewers som är med i programmet som expert. Jag kontaktade därför Helena och frågade om jag fick ha henne som gäst i min blogg och hon svarade ”javisst” vilket gläder mig.

Så får jag presentera Helena; leg barnmorska, auktoriserad klinisk sexolog och föreläsare!

- Berätta lite om din familj och hur du bor! Har du barn? Singel?

- Jag lever ett härligt ”passionsliv” (inte pensionsliv. Jag tycker det är som en förälskelse fortfarande) Singel, bor i V hamnen Malmö i en underbar lägenhet. Två barn som sett till att jag får två nya älsklingar i Sixten 11 år och Astrid 7år. Barnbarn är verkligen livets efterrätt. Arbeta som klinisk sexolog ett par dagar i veckan på Cura Öresundsbarnmorskemottagning. Föreläser fortfarande en del. Arbetat 47 år i det närmaste heltid så njuter så av min fria tid där jag sporta en del, umgås med vänner spela bridge mm. Jag kan säga att jag njuter till fullo av livet som det ser ut nu.

- Vad är lycka för dig? frågar jag vidare.

- Lycka för mig är att få känna en inre frid i mig själv och göra så gott jag kan för både mig själv och andra, svarar Helena.

- Du är med i ”Gifta vid första ögonkastet” som sexolog för att ge tips & råd till deltagarna. Hur har det varit? Berätta!

- Jag är för första gången som sexexpert med i programmet. Det är otroligt spännande och utvecklande. Var mycket skeptisk i början och tackade nej, men efter att producenten beskrivit vad hon ville göra med denna omgång av programmet och jag förstod att den skulle även ha ett dokumentärt syfte, så kändes det solklart att vara med, något jag absolut inte ångrat. Min uppgift var att fokusera på sexualiteten och att vi alla experter också tittar på attraktionen.

- Har du något roligt minne från dina år som du jobbade som barnmorska? undrar jag.

- Jag har massor med roliga minnen. Svårt att sovra ut men så sent som för ett par månader sedan fick jag ett ”tackbrev” från en kvinna som jag förlöste 1972 som tackade för sin fina förlossning. Hade sådana positiva upplevelser från denna och kom äntligen (som hon sa själv) sig för att tacka när hon sett mig igen på tv. Då blir man glad.

- Vad fick dig att utbilda dig till auktoriserad sexolog?

- Att jag blev auktoriserad sexolog kanske är en slump. Jag utbildade mig som en av landets första preventivbarnmorska och fick då också förmånen att vara ute i skolorna militärförläggningar mm och prata sex o samlevnad. När sedan Blekinge län erbjöd sig att utbildade ett par sexologer i länet så blev det självklart för mig att tacka ja till detta.

- Tror du att om ett par inte har sex i ett förhållande så blir dom som bror och syster?

- I en kärleksrelation tror jag det är jätteviktigt att ha en sexualitet. Detta betyder inte att man måste ha en sexuell akt, men att det finns någon form av sexuellt klimat där kyssar närhet känslor exciterar. Att man inte bara är bror och syster. Risken är ju annars att om någon av parterna bli sedd som en sexuell varelse och inte bara ett syskon kan det leda till separation. Man skall helt enkelt ha någon form av sexualitet som skiljer sig från de känslor man har till sina barn och vänner. För många av oss människor så kan vi förlora vår sexuella förmåga som ex sjukdom ålder mm men lusten till intimitet kvarstår.

- Du debuterade med boken ”Lust att ha lust” år 2012. Har du fler böcker på gång?

- Jag har inga fler böcker på gång, svarar Helena.

- Det står mycket om dig i media om att du tycker att kvinnor ska säga ”why not” till sex och ställa upp på snabbisar. Så om en kvinna inte har lust så tycker du att hon ska ”offra” sig för mannen?

- Konstigt att ett inlägg som varit negativt skall få ta så mycket plats då jag fått så många positiva svar från andra kvinnor och män som blivit så hjälpta genom att få hjälp med bl.a. ” Why Not”

……… Har föreläst om sex i 40 år. Tusentals kvinnor och män har hört mig och det har aldrig kommit till min kännedom att de inte förstått vad jag menar med ”Why not” eller snabbisar. Artikeln som skrevs av en enda kvinna som var på en föreläsning för STD doktorer hade dessutom ca 150 andra doktorer som lyssnade och flertalet av dem tror inte de varit på samma föreläsning. Missuppfattning? Misstolkning?

…….. Med ”Why not” menar jag att i stabila trygga relationer kan man använda sig av ordet ”Why not” för att tänka positivt om ett samlag om partnern vill istället för att jag är ”för trött” eller inte ”ids”. Självklart gäller inte detta om man har ont eller absolut inte orka eller vill med den partnern. Ett uttryck man kan använda i många situationer för att få ett positivt tänkande. I hur många stabila längre förhållanden har man lust samtidigt? Och det är i det här ”Why not?” kommer in. Inte för att man ska känna att man måste göra något man inte vill – utan mer som en påminnelse om att lusten är ett gemensamt ansvar som behöver odlas. Ungefär som den där ishockeymatchen du inte vill följa med på och där du har tre alternativ.

…….. Du kan följa med för husfridens skull och sura dig igenom tre perioder och det blir ju inte speciellt roligt för någon av er. Du kan också låta honom gå själv, men det blir ingen ”Vi- upplevelse” av det.. Eller så tänker du "Tja, varför inte? Jag gör det för vår skull och så får jag själv se till att det blir bra. Det kanske rentav blir kul.”

…….. Snabbisar kan väl vara ett alldeles så upphetsande samlag när tiden är pressad av småbarn. Jobb mm. Då kan ett samlag som inte tar för lång tid vara alldeles ypperligt för att hålla sexualiteten igång Sex föder sex. En ”snabbis” kan ju vara väl så lustfylld som långa samlag.

Jag både håller med Helena och inte håller med. Om två personer verkligen älskar varandra och stark attraktion finns, ja då finns inte heller ”Why not”. Då tar båda partnerna initiativ till sex och fysisk kontakt. Om ”Why not” finns skulle jag börja fundera på varför. Jag skulle hellre aldrig offra mig för en kille om jag inte vill ha sex just då. Det är så mycket annat i ett förhållande som är viktigare än sex. Närhet utan sex är för mig betydligt viktigare. Att ha gemensamma intressen och göra saker tillsammans. Håller med att ”snabbisar” är bra. Håller inte med om ishockeymatchen som Helena skrev om. Jag har flera gånger följt med en kille jag var tillsammans med på både hockey och fotbollsmatcher med Aik. Han var Aik-fan, missade aldrig en match. Kan säga att jag genomled dessa och var inte glad att de skrek elaka saker om motståndarna. Jag hejar inte på något lag och det hade varit bättre att han hade gått själv på matcherna. Man kan få ”VI-känsla” på andra sätt.

Tillbaka till Helena nu….

- Är du singel nu? Om du är det, vill du ha en partner eller vara själv?

- Jag lever singel och trivs med det, men skulle gärna träffa en partner som jag kan dela ”mitt tredje liv” med.

- Du är 70 år. Blir sexlusten mindre ju äldre man blir? Man får andra värderingar i livet.

- Sexualiteten liksom livet går upp och ner. Lusten till närhet kyssar, åtrå och intimitet finns kvar hela livet. Med ålder och ev. sjukdomar kan förmågan till sexualitet avta eller försvinna. Som tur är finns det idag hjälpmedel som potensmedel för erektionstörningar och lokalt östrogen för torra slemhinnor, som kan bevara slemhinna i slidan att fungera som man var ung. Torra spruckna slemhinnor kan vara en stor orsak till bristande sexlust.

……… Åtrå: Det måste finnas åtrå i grunden, annars finns inte förutsättningarna till lust i en relation. Bejaka åtrån med djupa kyssar.
……… Gympa lustcentrat med saker du tycker om och mår bra av. Titta på filmer, läs böcker och lyssna på musik som skapar lust.
…….. Olust: Det är bara att acceptera att det finns perioder i livet när man inte har någon lust. Och så länge man är någorlunda synkade i ett förhållande är det inget konstigt. Det är när det uppstår ett glapp, som ökar, som det blir problem.
…… Våga se könsskillnader: Oavsett om det handlar om homo- eller heterosexuella förhållanden, så tänder män lättare på det visuella, medan kvinnor är mer beroende av det sexuella klimatet. Vågar vi inte se skillnaderna mellan könen, så kan det bli problem.
…… Sönderprata: Varför prata så mycket om hur man vill ha det i sängen? Man vet ju ändå inte hur man vill ha det förrän man är i den situationen. Dessutom, om man har en ny partner vet man inte hur man passar tillsammans och vad som är skönt med just den personen.

- Vilken är din favorit sexhjälpmedel? frågar jag.

- När det gäller sexleksaker eller hjälpmedel måste varje individ prova detta själv, svarar Helena på den frågan.

- Vilka är dina bästa råd för att ha bättre sex?

- Närhet och bekräftelse: Skratta tillsammans och var nära. En kärleksrelation behöver inte alltid innehålla den sexuella akten, det finns många anledningar till att så inte är fallet. Men det är viktigt att kyssas och få bli sedd som en sexuell och åtråvärd person. Skapa ett positivt sexuellt klimat!

……. Att skapa ett positivt sexuellt klimat med närhet, kyssar, komplimanger, se varandra! Se till att man får egen tid. Undvika stress och press som oftast är direkt lustdödande, svarar Helena.

- Vad tycker du om sexologen Malena Ivarsson?

- Malena är en oerhört kompetent person som genom bl.a. sina tv-program ”Fräcka fredag” och ”Sköna söndag” vågade öppna upp för en positiv sexualitet i samhället. Jag tycker hon är klok och häftig!

- Om det kommer en ny säsong av ”Gifta vid första ögonkastet”, hur tycker du att man kan förbättra programmet? Kommer du att vara med då?

- Inga kommentarer ännu. Vet inte om det blir fler program!

- Tills sist, vilka drömmar har du i livet som du vill uppleva?

- Mina drömmar är här och nu. Jag älskar just nu mitt liv som det är och hoppas att det så få vara. Blivit mycket duktigare med åren att ”fånga dagen”. Befinner mig ju i livets ”tredje del” med dess för och nackdelar.


Låter härligt! Jag avslutar dagens blogginlägg med att säga GRATTIS till de två paren som valde att fortsätta att vara gifta. På söndag kommer paren tillbaka och pratar om tiden efter. Det blir spännande.

Ha en fortsatt bra vecka!
Kram!
Sara.


Till top